Ce sa vizitezi in Hunedoara

Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Castelul Corvinilor Înainte Să-l Vizitezi

Castelul Corvinilor (Castelul Hunedoara)

Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Hunedoara, sau Hunyadi (cum îi spun unii străini), este o cetate medievală situată în orașul Hunedoara, în partea de vest a României. Castelul este unul dintre cele mai faimoase și mai bine conservate castele din țară. Totodată este considerat un important monument istoric și cultural de locuitorii României. Construcția castelului a început în secolul al XIV-lea. Acesta a fost construit inițial ca o fortăreață pentru a proteja regiunea de invaziile otomane. Cu toate că planul a fost ca aceasta construcție mareață să existe pentru a acționa ca un scut de protecție, a fost ulterior transformat în castel de familia de Hunedoara.

 

Familia Hunyadi – „de Hunedoara,” care se număra printre cele mai influente familii nobile din Transilvania de la acea vreme, a intrat prima în posesia castelului. Castelul a fost extins de familia de Hunedoara și a rămas a lor până în secolul al XVI-lea, când a fost preluat de Habsburgi, una dintre cele mai importante familii regale din Europa, între secolele XV și XX. Această construcție nu este doar un castel frumos din punct de vedere vizual. Reprezintă, de asemenea, o parte importantă a patrimoniului cultural al României și este un simbol al istoriei bogate și al moștenirii arhitecturale a țării. Acesta este un testament al rezistenței și creativității oamenilor care l-au construit.

Ce sa vizitezi in Hunedoara
Castelul Hunedoara, locuri de vizitat

De Ce A Fost Construit Castelul Hunedoara?

După cum spuneam în rândurile de mai sus, misteriosul castel localizat în partea de vest a României, a fost construit inițial ca fortăreață, menită să protejeze zona de atacurile inamice. Castelul se bucură de o istorie extrem de bogată. Arhitectura castelului este un amestec unic de stiluri. Cu toate că este considerat un castel construit în stil gotic și oameni îl asociază des cu Dracula, se pot observa multe accente regăsite de obicei la stilurile renascentist și baroc, reflectând diferitele perioade de construcție și renovare a acestuia. Poartă Matthias Corvinus, un exemplu uimitor de arhitectură renascentistă care a fost adăugată castelului în secolul al XV-lea.

Castelul Hunedoara este situat pe un deal stâncos, înconjurat de un șanț și de ziduri groase care au fost proiectate pentru a oferi protecție maximă atât castelului cât și locuitorilor săi. Arhitectura impresionantă a castelului include turnuri, creneluri și lucrări complexe de piatră care au făcut din el unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Milioane de turiști, atât din România, cât și din afara țării, se adună an de an aici și se lasă minunați de frumusețea și opulența acestuia. Este important de știut că zeci de producători și directori de film internaționali au ales acest minunat și misterios castel, ca „actor principal.” Celebrele filme: The Nun, Ghost Rider, BloodRayne, Mihai Viteazul, Vlad, Regii Blestemați și multe altele au fost filmate la acest castel.

Iti recomandam sa citesti si:Ce să vizitezi în Iași: iată cele mai frumoase obiective turistice

De Unde Vine Numele „Castelul Corvinilor?”

Cu toate că primii locuitori ai castelului, au fost membri familiei de Hunedoara (Hunyadi), castelul este recunoscut de călători, drept „Corvin Castle” sau „Castelul Corvinilor.” Acest lucru se datorează celebrului conducător al Ungariei, Matthias Corvinus. Unul dintre cei mai de succes și mai celebri conducători din istoria Ungariei, Matthias făcea parte din familia de Hunedoara. Tatăl lui, celebrul Iancu de Hunedoara, a fost cel care a inițiat construcția castelului. Dupa moartea sa, Matthias, a urcat pe tron în secolul XV și a început rapid să-și consolideze puterea și să-și extindă teritoriul. A urmat un program ambițios de reforme militare și culturale, înființând o armată permanentă puternică, fondând o bibliotecă națională și sprijinind artele și științele.

Iti recomandam sa citesti si:Porto-Santo: Bijuteria Neatinsă a Portugaliei

Datorită lui Matthias Corvinus, Ungaria devenise la vremea aceea, una dintre cele mai prospere și mai cultivate națiuni din Europa. Vorbim de Ungaria, cu toate că în momentul actual castelul se regăsește pe pământ românesc, deoarece Transilvania a aparținut Ungariei până în secolul 20, în 1920. Cu toate că familia de Hunedoara și-a pierdut ușor, ușor influența, românii de pretutindeni, precum și poporul Ungar, păstrează flacăra lor, vie. Stema și motto-ul familiei, „Per Aspera Ad Astra” (Prin greutăți spre stele), rămân simboluri durabile ale realizărilor și moștenirii lor. Cu siguranță nimic nu îi va lua strălucirea acestui castel, oricâți ani vor trece peste el. Ca drept dovadă, este menționat constant în topurile internaționale de tip „top 10 destinații de basm din Europa.” Totodată este poate cel mai iubit muzeu din România, iar iubirea oamenilor îl va menține mereu în top.

Merită Să Vezi Castelul Hunedoara?

Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale Castelului Corvinilor este Sala Cavalerilor, o încăpere grandioasă care era folosită pentru banchete și ceremonii oficiale. Sala este împodobită cu decorațiuni deosebite în stil gotic și cu un șemineu mare. A fost folosită și ca sală de judecată în perioada Evului Mediu. O altă caracteristică interesantă a castelului este camera de tortură, unde prizonierii erau torturați și pedepsiți în perioada medievală. Pe lângă arhitectura sa impresionantă, Castelul are, de asemenea, o istorie și un patrimoniu cultural bogat. Castelul a fost un centru crucial de cultură și artă în perioada Renașterii și a fost, de asemenea, locul în care s-au luat multe decizii importante, atât politice, cât și militare.

De-a lungul anilor, Castelul Hunedoara a fost restaurat și renovat de numeroase ori și a devenit o atracție turistică populară în România. Vizitatorii au voie să intre și pot explora numeroasele încăperi ale castelului, pot admira arhitectura sa impresionantă și pot afla despre istoria sa fascinantă și semnificația sa culturală. Exista numeroase locații în castel precum și în jurul acestuia, unde puteți face poza perfectă, care să imortalizeze momentul unic, pentru totdeauna. Castelul găzduiește, de asemenea, diverse evenimente culturale și expoziții pe tot parcursul anului, ceea ce îl face un centru cultural vibrant și important în România.

Vizitarea Castelului Corvinilor este o activitate obligatorie pentru oricine este interesat de istorie, arhitectură, cultură sau poate doar de poza perfectă. Arhitectura impresionantă a castelului, decorațiunile frumoase și istoria fascinantă fac din acesta o experiență unică și de neuitat, care nu trebuie ratată. Fie că sunteți pasionați de istorie, arhitectură sau pur și simplu apreciați frumusețea trecutului, Castelul Corvinilor este o destinație de vis, în România, unde cu siguranță veți găsi activități de care să vă bucurați.

Program Castelul Corvinilor:

Luni- 12.00-17.00
Marti-Duminica- 09.00-17.00

Monday- 12.00-17.00
Tuesday-Sunday- 09.00-17.00
ATENȚIE! NU ESTE PERMIS ACCESUL CU ANIMALE DE COMPANIE.

Preturi bilete intrare Castelul Hunedoara:

Adulti – 40 lei

Elevi/studenti – 10 lei (carnetul/legitimatia vizate pe anul in curs)

Pensionari – 20 lei (pe baza de cupon de pensie)

Taxa Foto – 6 lei

Taxa Video – 20 lei

Taxa Ghidaj limba romana – 40 lei

Taxa Ghidaj limba straina – 70 lei

Taxa Album Foto/Operator – 130 lei/ora

Taxa ghidaj multimedia (audioghid) -11 lei

Tarife pentru grupuri :

Grup organizat : minim 20 de persoane;

– Adulţi – 30 lei/pers.

– Pensionari – 15 lei/pers.

– Elevi/studenţi – 7 lei/pers.

Acces gratuit:

Copilul cu handicap si persoana care il insoteste
Adultul cu handicap grav sau accentuat si persoana care il insoteste
Copiii prescolari
Organizatii care au ca unica activitate acordarea gratuita de servicii sociale

 

 

Booking.com