Scoala din deal

Obiective turistice Sighisoara

Sighișoara este un obiectiv turistic de neuitat, oferind vizitatorilor o amestecătură specială de acoperișuri înclinate, fațade colorate și străzi pavate.

Această cetate s-a păstrat la un nivel impresionant de cultural și arhitectural medieval, cu regimul dinainte de Revoluția 1989 facând tot posibilul să nu interfereze.

Din toate cele șapte orașe săsești, singurul care a rezistat schimbărilor istorice este Sighişoara. Aceasta poate fi exploreas prin intermeidiul multor obiecive turistice aici printre care se numara Cetatea Sighisoarei –singura cetate fortificată locuită din România și una dintre puţinele din Europa.

Istoria scrisă a Sighișoarei începe abia în anul 1280, când apare menționată într-un document cu numele Castrum Sex. Trecuse un secol de când între zona dintre Târnave și Carpați începuseră să se așeze coloniști originari din Flandra, Mosela sau Saxonia, fugiți din țara de origine și ajutați cu privilegii de regii Ungariei să se stabilească aici și să asigure paza graniței. În 1241-1242 a avut loc marea invazie tătară și distrugerile ei, urmată de o perioadă de regres.

Faptul că la 1280 Sighișoara era o mică cetate și că ordinul călugărilor dominicani întemeia aici o mănăstire, arată că așezarea avea deja un rol important și, bineînțeles, fusese întemeiată înainte de 1280.

Sighisoara este inclusa in patrimoniul UNESCO, fiind pe lista monumentele istorice din Mures, dar si centrul vechi.

Cetatea medievală Sighișoara

Sighisoara, cunoscută și drept „Orașul Celei de-a Noua Luni”, este renumită pentru istoria sa stagiatură și frumoasele sale ziduri medievale. Cetatea se înalță pe două coline – Dealul Cetății la baza orașului și Dealul Școlii mai sus – care sunt înconjurate de numeroasele turnuri de apărare ce auparţin breslelor. Trecând prin poarta principală veche, se poate explora cetatea medievala si observat obiective turistice precum Colegiul Ghighici şi Casa Dracula. Toate acestea le transforma intr-o destinaţie „must-see” din Transilvania e ce nu trebuie ratata! Cetatea a avut iniţial 14 turnuri şi patru bastioane, însă, în prezent, aici mai există doar nouă turnuri şi trei bastioane, dintre care cel mai reprezentativ este Turnul cu Ceas.

Turnul cu ceas al cetății 

Turnul cu ceas al Cetății Sighișoara
Turnul cu ceas al Cetății Sighișoara

Bătrânul Turn cu Ceas, cunoscut și sub alte denumiri: Turnul Orelor, sau Turnul Porții, este simbolul ce străjuiește de secole intrarea principală în cetatea medievală Sighișoara. Acest turn adevarat a fost construit pentru prima data in anul 1678 si are o versatilita unica – ceasornic cu statuete amplasat la etajul patrulea – ducandu-l sa devina imaginea emblematica care definesc Sighisoara. Muzeul de Istorie al cetataten are sediul pe poarta principala, opusa turnului Croitorilor. Pe fata exterioara a cladirii exista un ceas ornamental care reprezinta zile din saptamana precum si stemele municipiului si ale celor sapte scari sasee si iscripation latina din anid 1676 care descrie restaurarea ssi repararea turnuli intre 1678-1894. In imediata vecinatate aturnui se gasesc mai multe sculpturi: Justitia si Dreptate, Ziua si Noaptea pe laterale iar Zeita Paceia si Tobiarulu in partea de jos.

 

Piața Cetății

La începutul turului nostru pe străzile Sighișoarei, am ajuns prima dată la Piața Cetății. Acesta este locul de unde puteți lua autenticele TukTuk-uri, puteți savura o limonadă delicioasă în zilele caniculare sau vă puteți bucura de un spectacol stradal autentic! Este un obiectiv turistic obligatoriu pentru cei care vizitează orașul și oferă unele dintre cele mai bune experiențe din Sighisoara.

Turnul Fierarilor

Locuri de vizitat: Turnul Fierarilor

Sighisoara oferă turiștilor oportunitatea de a descoperi elemente istorice bogate, inclusiv Turnul Fierarilor. Inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, acest monument datând din 1631 adapostește expoziția permanentă „Dracula Galleries”, un misterios amestec intre magie și tehnologie digitală.

Exponatele includ Manuscrisul De Bello Gothorum – scris în secolul al XV-lea de către episcopul Nicolo De Modrussa și reproducerea 3D a Atacului de Noapte. Poate cea mai celebra bătălie a domnitorului tarilor romane, Vlad Tepes.

Pe langa asternuturi, se pot admira producţii video precum “O poveste despre Vlad Draculea Tepes” realizata dupa înscrisurile lui Vasile Lupasc si regizata de catre Elena Ciolacu – un director cunoscut pentru numeroasele sale premii și nominalizari la festivaluri internationale de film.

Turnul Fierarilor Sighisoara este un simbol al orașului și o atracție istorică majoră din Romania. Acesta se compune dintr-un spațiu construit pe 3 nivele, care are incluse o sală de evenimente, filme și documentare, ateliere de creativitate si meşteşuguri, ghidaj turistic, expoziţii temporare sau programe de educaţie non-formală. Obiectivul acestei galerii inedite este punerea în valoare a potenţialului turistic al lui Turnul Fierarilor Sighisoara.

Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif

Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif este o renumită biserică cu o construcţie foarte caracteristică, în care predomină elemente arhitecturale neogotice şi neoromanice. Aceasta are o navă dreptunghiulară de 30m de lungime, cu absida semicirculară, un transept și un turn-clopotniță ce se înalța până la 24m.

Biserica a fost construita pe locul uneia vechi din Evul Mediuera inainte aparţinut surorilor dominicane și dupa Reforma anului 1723 fraţilor franciscani. Construcţia a început în 1895 sub preotul paroh Josef Weiss și s-a sfințit in data de 4 octombrie 1896.

Școala din deal

Scoala din deal

În anul 1619 primarul Martin Eisenburger a ordonat construirea unei clădiri lângă cea existentă, aceasta purtând inscripția Schola Seminarium Reipublicae-1620. Aceasta avea la bază turnul vechii fortificații de apărare. În anul următor, rectorul Simon Hartmann a organizat patru nivele educaționale: quatra, tretia, secunda și prima. Existau grupe de poetica și retorica, iar elevii din clasa prima aveau un organ de administrație propriu – coetus – și veneau cu unconvict pentru a se prezenta la orice universitate.

Școala din Deal oferise astfel oportunitățile elevilor să învețe după modelul celor mai importante trei școli din Transilvania (Brașov, Sibiu și Bistriţa).

Citeste si:

Ce să vizitezi în Bratislava
Ce să vizitezi în Dublin
Ce să vizitezi în Amsterdam

Obiective turistice Bruxelles (Brussels)

 

 



Booking.com