Obiective turistice maramures

Indrăzneste sa descoperi Maramuresul! Bucura-te de frumusetile minunate ale Maramuresului! Aici vei ce mai frumoase si  fascinante obiective turistice din Maramures in care sa iti petreci vacantele cu familia ta.

Maramureșul se află în partea de nord-vest a României și este renumit pentru păstrarea tradițiilor tribale, porturilor populare și artei vechi. Aici vei putea vizită foarte multe obiective turistice, simțind că adevăratul tradiționalism îți curge prin vene. Este unul dintre cele mai tradiționale locuri din România. Printre acestea se numără Cimitirul Vesel din Săpânța – etapă centrală a unei vacanțe în Maramureș – Valea Izei – centrul istoric al Maramureșului , Valea Vaserului, Baia Mare, Sighetu Marmației, Biserica Izvorul Negru lângă Moisei , datând din 1672 și Cascadele Cailor situată la Borșa Complex, unde admirați imaginea spectaculoasă creată de apele curgătoare peste un abrupt calcaros. Aceste puncte oferă trasee și priveliștii spectaculoase care merită să fie explorate!
Obiectivele turistice în Maramureș sunt foarte variate, inclusand locuri istorice interesante, scene naturale încântătoare și arhitectură artizanală. Pătrundeți adânc în tradițiile maramureșene vizitând orașul.

Va vom prezenta cele mai frumoase obiective turistice din Maramures.

 

Bisericile din lemn

Situat în partea de nord-vest a României, la granița cu Ucraina, Maramureșul este locul unde tradițiile strămoșești, portul popular și artă veche se conservă ca nicăieri altundeva din țară. Astfel, punctele principale ale turismului în Maramureş se concentrează pe viaţa satului.

Arhitectura maramureseană tradiţională ocupă un rol important în arta prelucrării lemnului din România şi Europa, originalitatea satelor din zonă fiind caracterizată în special prin porţile sculptate. Acestea impreună cu bisericile construite din lemn creează un spațiu cultural amplasat pe ambele pãrti ale munților Gutâi – Țibleș. Lemnul fiind resursă principala a regiunii. Folosit de mult timp de localnicii de acolo pentru construirea caselor și sculptarea caselor,porților de lemn și turnurilor impunătoare ale bisericilor. Cu aproape 100 astfel de monumente din lemn, opt dintre ele au fost  alese pentru a face parte din patrimoniul Mondial UNESCO, recunoscându-le valoarea inestimabilă. Exemplele arhitecturii religioase ale acesteia se caracterizează prin arhitectură gotică. Abilitățile maeștrilor sunt vizibile în acoperisurile ridicate, turnurile de Biserică înalte și înguste precum și forma specifică de peste a zosteruluoi. Picturile  interioare nu sunt  mai puțin impresionante prezentând scene ale unor evenimente religioase combinate cu motive precum obiceiurile zilnice specifice vieții gospodarestior sau creditele populare ale ambianțelor oamenilor․

 

Manastirea Barsana

Cele mai frumoase locuri Maramures : Manastirea Barsana
Locuri de vizitat cu copiii: Manastirea Barsana

Mănăstirea Soborului Sfinților celor 2 apostoli este un aşezământ monahal deosebit de important din Maramureş Un anumit duh primitor planează asupra acestui loc, atât pentru cei care vin aici că pelerini cât și pentru turiști.

Sfânta mănăstire Bârsana este locul în care se oglindește adevărată imagine a bisericilor autentice. Frumusețea și arhitectură bisericii, dar și modestia pe care o emană, și tradiționalismul adevărat îți umple sufletul de bucurie și bunăstare.

Este o icoană a sufletului creștin orthodox, maramureșean, și îți întrupa senzația că acolo se unește natură cu biserica. Pe lângă gegrafia ce o învățăm la școală, este important să întrăm ne abundam și în geografia sufletului, pe care de multe ori o neglijăm.

Credință, și iubirea sunt sentimente puternice, pe care trebuie să le antrenăm. Doar așa putem să ne găsim liniștea în suflet, sis a privim totul cu optimism, și împăcăți cu noi înșine. Mănăstirea “Soborului Sfinților celor 2 apostoli” este situate la 22 km de munincipiul Sighetul Marmației, și la 51km de Maramureș.La intrarea în impresionantul ansamblu, este o poartă tradițională din lemn, după care o potecă ce se răsucește în sus către locația de poveste. De menționat că până nu de mult, această biserica a fost cea mai înalta biserica de lemn din lume.

Aleea pietruită şi florile străjuind drumul spre Stăreţie sunt completate de o desăvârşită unitate stilistică şi simţ artistic. Locul oferă nenumărate priveliști interesante, precum altare de vara, Muzeul de icoane și cartea veche Gavril de Bârsana.

Chiliile și anexele gospodărești precum și clopotniţa situată în partea sud-estică a mãnãștirii – toate contribuind la aceastã armonie între spiritualitate și frumusețe sacră. Este un dar minunat oferit nu doar poporului maramurešean, ci întregului neam românesc și Bisericii Ortodoxe Acolo unde cineva vine cu inima deschisă  va fi transportat într-o stare plinǎ de har divin. Odata cu intrarea in curtea bisericii, vei observa linistea in ciudata sutelor de turisti, ce sunt zilnic prezenti. Daca esti infometat poti servi o placinta calda, si proaspata, 100% traditionala.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

La doar 20 de kilometri de manastirea Barsana, mai exact in Sighetul Marmatiei, gasim Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Aceasta se gaseste la inchisoarea Sighet, si a fost construita in anul 1987 ca inchisoare austro-ungara.

Este cunoscuta pentru relele tratamente applicate asupra detinutilor aflati in custodia acestei inchisori, acestia fiind tinuti in mizerie si hraniti cu laturi. Ziua nu aveau voie sa priveasca pe fereastra, si nici sa se intinda pe paturi. Cei ce nu respectau regulametul, erau tinuti in carcera, far alumina sau mancare uneori. În 1955, ca urmare a Convenției de la Geneva și a admiterii Republicii Populare Romîne în ONU, a avut loc o grațiere. O parte din deținuții politici din închisorile românești au fost eliberați, o parte transferați în alte locuri, inclusiv în domiciliu obligatoriu. La Sighet, din cei circa 200 de deținuți, 54 muriseră deja. Închisoarea de la Sighet a redevenit de drept comun. Totuși, deținuți politici mai apăreau și în anii următori, mai ales „în trecere” spre spitalul psihiatric din localitate.

Muzeul Satului Sighet

Biserica, centrul emoțional al satului maramureșean

 

Muzeul Satului Maramureșean din Sighetul Marmației este un muzeu zonal dedicat prezentării și promovării tradițiilor culturale provinciei Maramureș. Complexul este parte din seria de muzee naționale dedicate celor șapte provincii istorice ale României: Muzeul Moldovei în Iaşi, Muzeul Bucovinei la Suceava, Muzeul Olteniei la Craiova, Muzeum Banatul timp la Timișoara, Muzeu Crişurilor țări la Oradea, Transilvanie Muzeul Cluj Napoca şi altele. Muzeul a fost inaugurat la 30 mai 1981, după o muncă asiduă de colecționare a exponatelor, începută în 1972 și care continuă și în prezent, prin achiziționarea de noi obiective, în ciuda subfinanțării muzeului.

Muzeul Satului Maramureșean prezintă cultura din zonă, inclusiv a minorităților etnice care au contribuit la formarea ei. Acoperind subzona Tisei și Ruscovei, precum și zona Vişeului, indicatorii valorilor spirituale și materiale ale unei comunități aduc viaţa muzeului. De fapt, există un „sector tehnic” special din cadrul muzeului pentru a acordă o imagine mai profundă despre viața satului tradițional printre nenumăratele complexe gospodareseti și instituții comunitare (biserica și cimitir) și activitățile sezoniere (spicuirea grăunțelor, cosit grinzile).
 

 

Cimitirul Vesel din Sapanta

 

La doar 19km de Sighetul Marmatiei, se afla satul sapanta, un satuc linistit cu doar 3727 de locuitori. Săpânța este celebră prin cimitirul din localitate – cimitirul vesel din Săpânța.

Acesta a ajuns recunoscut dupa originalitatea cu care a fost aranjat, datorita culorilor vii ale crucilor, culori pe care nu le gasesti in cimitire. Dar si pentru desenele de pe cruci, sau versurile care reflecta viata raposatului, si din care reies atat calitatile cat si defectele acestuia. Creatorul cimitirului este Stan Ioan Patras, acesta fiind inmormantat in propria creatie.

Manastirea Sapanta-Peri

Maramures locuri de vizitat: Manastirea Sapanta-Peri
Locuri de vizitat Maramures: Manastirea Sapanta-Peri

Mănăstirea Săpânța-Peri este o importantă mănăstire din Maramureș, situată în mica localitate Peri. Mănăstirea a luat ființă din vechi timpuri, luând sub îngrijirea să hramul grupului familial Drăgoșeștilor „Sfântul Arhanghel Mihail”. Maicile și călugării începând cu jumătatea secolului al XIV-lea au dezvoltat mănăstirea, acesta primind terenuri și construcții prin faptele bune ale cei care au investit în ea. Astăzi, Mănăstirea Săpânța-Peri rămâne un simbol al credinciosiei și spiritualității creștine din zona ancestrală Maramureș.

Mănăstirea Săpânța-Peri  este cunoscută pentru importantă să spirituală dar și culturală de-a lungul veacurilor. Aici a funcționat o tipografie de carte de slujba și învățătură creștină.

Fiind reședința pentru zeci de episcopi ortodocși. Unul dintre aceștia este Iosif Stoica, intaineistatator din 1690-1711, care a fost canonizat ulterior că Sfântul Ierarh Iosf Mărturisitorul din Maramureș.

Din păcate, Mănăstirea Peri a fost distrus anul 1703 în timpul războiului antihabsburgic condus de Francisc Rakoczi al II-lea.

Lacul Albastru din Baia Sprie

Ce sa vizitezi in Maramures
Locuri de vizitat in Maramures

Lacul Albastru este o arie protejată de interes național situat în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al orașului Baia Sprie, la o altitudine de 530m. Rezervația naturală cu aria de 0.5 hectare,  a fost declarată arie protejată prin lege.

Adâncimea apei este de până la 4 m, lacul formându-se datorită unor vechi lucrări de excavații miniere. Culoarea verde-albastrie, provine de la conținutul mare de suflat de fie și melanterit ale apei, provenite de la vechea mînă. Acesta este unic în Europa datorită felului în care s-a format,mdar și datorită proprietății de a-și schimbă culoarea în funcție de anotimp,sau temperature. Lacul s-a format după prăbușirea unei galerii de mînă. Toamna culoarea apei este verde închis, uneori maro, primavera are culoarea albastru deschis/închis, iar vara verde deschis/smarald.

Mocanita

Mocănița este una dintre cele mai populare atracții din Maramureș. O cale ferată vintage care realizează o călătorie impresionantă prin Munții Maramureșului, între localitățile Viseul de Sus și Paltin. Călătoria poate dura aproximativ 5 ore, iar trenul oferă pasagerilor un superb peisaj de munte, incluzând păduri virgine și cascade. Acest tren istoric este dotat cu vagoane acoperite și de descoperite, perfecte pentru călătoriile în zilele calde. Odată ce ajungi la destinație vei simții adrenalină unei noi experiențe.

Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai înalta cascadă din România, măsurând aproximativ 90 de metri.

Aceasta poate fi văzută prin două modalități: folosind telescaunul din stațiunea Borșa sau mergând prin Munții Maramureșului, într-o excursie cu mocănița până la localitatea  Paltin. Telescaunul te va duce aproape de baza cascadei, iar plimbarea pe jos durează câteva minute. De asemenea, poți face și o drumeție pe un traseu ușor accesibil pentru toată lumea (inclusiv copiii). Zona este plină de peisaje virgine și toată călătoria durează aproximativ 5 ore. Atenție însă! Locurile sunt limitate în mocănița și trebuie să îți cumperi biletul online pentru a te asigura că îl poți folosi.

Citeste si:

Ce să vizitezi în Bratislava
Ce să vizitezi în Dublin
Ce să vizitezi în Amsterdam

 

Booking.com