Ce sa vizitezi in Bologna: Basilica Di Santo Stefano

Locuri de vizitat în Bologna

Descoperă frumusețea istorică și culturală a orașului Bologna: Locuri de vizitat în Bologna

Bologna, capitala regiunii Emilia-Romagna din Italia, este un oraș plin de istorie, cultură și gastronomie. Cu o istorie care se întinde pe mai mult de 2000 de ani, Bologna este un adevărat paradis pentru iubitorii de arhitectură medievală, muzee și mâncare delicioasă. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai remarcabile locuri de vizitat în Bologna, care îți vor oferi o perspectivă autentică asupra bogatei sale moșteniri culturale.

1. Piazza Maggiore:

Ce sa vizitezi in Bologna: Piazza Maggiore
Locuri de vizitat in Bologna: Piazza Maggiore

Piazza Maggiore este inima orașului Bologna și un loc ideal pentru a începe explorarea. Această piață centrală impresionantă este dominată de Basilica di San Petronio, una dintre cele mai mari biserici gotice din lume. Aici poți admira arhitectura impresionantă și poți explora palatele istorice care înconjoară piața. De asemenea, poți vizita Palazzo Comunale, care găzduiește Muzeul Istoric al Bolognei.

 • Istorie și Arhitectură: Piazza Maggiore a fost construită în secolul al XIII-lea și a fost centrul vieții politice și culturale al orașului încă de atunci. Peisajul urban al pieței este dominat de clădiri istorice impresionante, cum ar fi:
  • Bazilica San Petronio: O impresionantă biserică gotică, care este una dintre cele mai mari biserici din lume. Fațada sa neterminată are o sculptură bogată și detaliată.
  • Palazzo d’Accursio (Palazzo Comunale): O clădire monumentală care a fost în trecut primăria orașului. Astăzi, găzduiește Muzeul Istoric al orașului Bologna și sala consiliului municipal.
  • Palazzo dei Notai: O altă clădire istorică, folosită în trecut de notari. Astăzi, conține o librărie și birouri legale.
  • Fontana del Nettuno: O faimoasă fântână cu o statuie a lui Neptun, sculptată de Giambologna. Este unul dintre simbolurile Piazza Maggiore.
 • Viața Culturală și Socială: Piazza Maggiore este un loc central pentru evenimentele culturale, concerte, târguri și adunări publice din Bologna. De-a lungul anului, piața găzduiește numeroase festivaluri și manifestații.
 • Atmosfera: Piazza Maggiore este un loc minunat pentru a te relaxa, a admira arhitectura istorică și a te bucura de atmosfera vibrantă a orașului. Există numeroase cafenele și restaurante în apropiere, unde poți savura bucătăria italiană tradițională.

Piazza Maggiore reprezintă inima culturală și istorică a Bolognei și este un loc de întâlnire popular pentru localnici și turiști deopotrivă. Cu clădirile sale istorice impunătoare și atmosfera sa plină de viață, Piazza Maggiore este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi în timpul unei vizite în Bologna.

Printre cele mai importante locuri de vizitat in Bologna regasim:

2. Turnurile Asinelli și Garisenda:

Printe cele mai importante locuri de vizitat in Bologna regasim:

Unul dintre cele  mai iconice simboluri ale orașului Bologna sunt cele două turnuri înalte, Asinelli și Garisenda. Aceste turnuri medievale oferă o priveliște panoramică asupra orașului și sunt un punct de reper important în peisajul urban al Bolognei. Turnurile Asinelli și Garisenda sunt două dintre cele mai faimoase și iconice turnuri din Bologna, Italia. Aceste turnuri gemene reprezintă unul dintre cele mai caracteristice elemente ale peisajului urban din oraș și au o istorie bogată.

Turnul Asinelli (Torre degli Asinelli):

ce sa vizitezi in Bologna: Turnurile Asinelli și Garisenda
Locuri de vizitat in Bologna:Turnurile Asinelli și Garisenda
 • Turnul Asinelli este cel mai înalt dintre cele două turnuri, având o înălțime de aproximativ 97 de metri.
 • A fost construit în secolul al XII-lea și este unul dintre cele mai înalte turnuri medievale din Italia.
 • Numele său derivă de la familia Asinelli, care l-a construit. A fost folosit în trecut ca turn de observație și fortificație.
 • Astăzi, turnul poate fi urcat pe o serie de scări înguste și în spirala, oferind o panoramă impresionantă asupra orașului Bologna.
 • Construcția Turnului Asinelli a fost inițiată în anul 1109 de către familia Asinelli, care era una dintre cele mai influente familii nobiliare din Bologna în acea perioadă.
 • Scopul inițial al turnului era acela de a servi ca turn de observație și fortificație defensivă pentru a apăra orașul. Mai multe familii bogate din Bologna au construit turnuri similare în acel timp pentru a-și proteja proprietățile și pentru a se implica în conflictele dintre facțiunile politice rivale din oraș.
 • Turnul Asinelli a fost ridicat la o înălțime de aproximativ 97 de metri și a devenit un simbol al bogăției și influenței familiei Asinelli.

Turnul Garisenda (Torre della Garisenda):

 • Turnul Garisenda este cel mai scurt dintre cele două, având o înălțime de aproximativ 48 de metri.
 • A fost construit, de asemenea, în secolul al XII-lea și face parte din aceeași familie de turnuri ca și Turnul Asinelli.
 • Datorită instabilității solului, Turnul Garisenda a fost înălțat inițial la o înălțime mai mare, dar a fost scurtat pentru a face față pericolului de prăbușire.
 • Acest turn nu poate fi vizitat de turiști din cauza gradului său de înclinare.
 • Acest turn a fost inițial mai înalt, dar a avut probleme structurale și a fost scurtat la înălțimea actuală de aproximativ 48 de metri pentru a preveni prăbușirea. Cu toate acestea, acesta continuă să fie înclinat și este cunoscut pentru aspectul său neobișnuit.
 • De-a lungul istoriei, Turnul Garisenda a fost folosit și ca locuință și pentru a găzdui diverse activități comerciale.

3. Basilica di Santo Stefano:

Ce sa vizitezi in Bologna: Basilica Di Santo Stefano
Locuri de vizitat in Bologna:Basilica Di Santo Stefano

Basilica di Santo Stefano, cunoscută și sub numele de Complexul Basilica Santo Stefano sau Biserica celor șapte biserici, este un important complex de biserici din Bologna, Italia. Această bazilică are o istorie bogată și este una dintre cele mai notabile atracții turistice și spirituale ale orașului. Iată mai multe detalii despre Basilica di Santo Stefano:

 1. Istoria Complexului:
  • Complexul Basilica Santo Stefano a fost construit în mai multe etape de-a lungul secolelor și a evoluat într-un important centru de pelerinaj creștin.
  • Numele „Santo Stefano” provine de la Sfântul Ștefan, primul martir creștin, și se spune că acest complex ar conține relicve ale sale.
 2. Cele Șapte Biserici:
  • Complexul este format din șapte biserici distincte, care au fost construite sau extinse de-a lungul timpului. Aceste biserici includ:
   • Basilica del Santo Sepolcro: O replică a Mormântului Sfânt din Ierusalim.
   • Chiesa del Crocifisso: Cu o crucifixiune deosebit de valoroasă.
   • Chiesa dei Santi Vitale e Agricola: Cu picturi vechi și relicve.
   • Chiesa della Trinità: Cu un altar baroc impresionant.
   • Chiesa di San Giovanni in Monte: Cunoscută pentru frescele sale.
   • Chiesa della Madonna dell’Aiuto: Cu o statuie a Fecioarei Maria.
   • Chiesa di San Stefano: Biserica principală a complexului, cu elemente arhitecturale remarcabile.
 3. Arhitectura și Artefacte:
  • Complexul Basilica Santo Stefano este cunoscut pentru amestecul său arhitectural unic, care îmbină elemente romanice, bizantine și gotice.
  • Interiorul bisericii conține numeroase opere de artă, sculpturi și fresce valoroase, care reflectă evoluția stilurilor artistice de-a lungul secolelor.
 4. Pelerinaj și Evenimente Religioase:
  • Complexul atrage în continuare pelerini și credincioși din întreaga lume datorită semnificației sale religioase și a relicvelor prezente în unele dintre bisericile sale.
  • Evenimente religioase speciale și procesiuni au loc aici în timpul sărbătorilor creștine importante.
 5. Atracție Turistică:
  • Basilica di Santo Stefano este, de asemenea, o atracție turistică semnificativă din Bologna, iar vizitatorii sunt atrași de frumusețea sa arhitecturală și de istoria sa.

Această basilică impresionantă oferă o privire captivantă în istoria religioasă și arhitecturală a Bolognei și este un loc de vizitare recomandat pentru cei interesați de artă, istorie și cultură.

4. Muzeul de Artă Modernă din Bologna (MAMbo):

MAMbo este acronimul pentru „Museo d’Arte Moderna di Bologna” sau „Muzeul de Artă Modernă din Bologna”. Acest muzeu este situat în orașul Bologna, Italia, și găzduiește o impresionantă colecție de artă modernă și contemporană. MAMbo este una dintre cele mai importante instituții culturale din regiunea Emilia-Romagna și este un loc important pentru iubitorii de artă și cultură. Iată mai multe detalii despre MAMbo:

 1. Istoria Muzeului: MAMbo a fost fondat în 2007 și este situat într-o clădire istorică renovată cunoscută sub numele de „Ex Ospedale degli Infermi”. Acest loc a fost inițial un spital medieval și a fost transformat într-un muzeu modern pentru a găzdui colecția de artă contemporană.
 2. Colecția de Artă: Muzeul are o colecție bogată și variată de artă modernă și contemporană, care include opere de artă din secolele al XX-lea și al XXI-lea. Colecția cuprinde lucrări de la artiști italieni și internaționali renumiți, precum Giorgio Morandi, Lucio Fontana, Alberto Burri, Andy Warhol, Roy Lichtenstein și mulți alții.
 3. Expoziții Temporare: Pe lângă colecția permanentă, MAMbo găzduiește expoziții temporare care prezintă lucrări contemporane ale artiștilor în vogă. Aceste expoziții aduc mereu lucrări noi și inovatoare în atenția publicului.
 4. Evenimente Culturale: MAMbo găzduiește frecvent evenimente culturale, conferințe, ateliere pentru copii, concerte și spectacole artistice care aduc arta modernă și contemporană mai aproape de public.
 5. Clădirea Muzeului: Clădirea care găzduiește MAMbo are o arhitectură interesantă și oferă un cadru impresionant pentru operele de artă expuse. Ea combină elemente de arhitectură tradițională cu intervenții moderne pentru a crea un mediu potrivit pentru arta contemporană.

Muzeul MAMbo reprezintă o destinație culturală importantă în Bologna, și oferă vizitatorilor oportunitatea de a experimenta evoluția artei moderne și contemporane. Este un loc excelent pentru a explora și înțelege arta și creativitatea din perspectiva secolului al XXI-lea.

5. Piața Erbe și Piața Nettuno:

Piața Erbe și Piața Nettuno sunt două piețe istorice din Bologna care merită vizitate. Piața Erbe este un loc animat, plin de cafenele, restaurante și magazine, unde poți savura o cafea sau poți cumpăra produse locale proaspete. Piața Nettuno este dominată de celebrul monument al lui Neptun, o sculptură impresionantă realizată în secolul al XVI-lea. Aceste două piețe sunt locuri ideale pentru a te bucura de atmosfera vibrantă a orașului.

Concluzie:
Bologna este un oraș fascinant, cu o istorie bogată și o cultură vibrantă. De la clădiri medievale impresionante și muzee de artă la delicii culinare autentice, acest oraș oferă o experiență autentică pentru vizitatori. Indiferent dacă ești interesat de istorie, artă sau gastronomie, Bologna te va cuceri cu farmecul său unic și cu locurile sale de vizitat impresionante.