Locuri frumoase de vizitat în Florența Basilica di Santa Croce

Florența Italia

Florența, cunoscută și sub numele de Firenze în italiană, constituie vechea capitală a Toscanei și rămâne o capitală provincială în prezent. Acest oraș universitar, încadrat de coline, emană un farmec pitoresc aparte.

Dacă intenționezi să explorezi această destinație superbă, în acest articol vei găsi enumerarea celor mai atrăgătoare puncte turistice din Florența și principalele locuri de interes.

Florența impresionează prin diversitatea sa de atracții turistice, istorice, artistice și arhitecturale. Fără îndoială, acest oraș deosebit găzduiește peste 25% din operele valoroase ale patrimoniului artistic italian.

Centrul istoric din Florența a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO pe 17 decembrie 1982.

Astfel, se constituie într-o adevărată bijuterie istorică, concomitent cu fiind un oraș plin de farmec, energie și vitalitate. A aborda explorarea lui înseamnă a te lăsa captivat de farmecul său. Într-o astfel de incursiune, vei călători cu pasiune înapoi în timp și vei descoperi esența Evului Mediu și a Renașterii.

Iată câteva dintre cele mai emblematice obiective turistice ale Florenței și cele mai fermecătoare locuri pe care le poți vizita.

 

 

Domul din Florența sau Catedrala Santa Maria del Fiore

Domul din Florența
Locuri de vizitat în Florența: Domul din Florența

Unul dintre cele mai fascinante locuri de explorat în Florența este Domul din Florența, cunoscut și sub numele de Catedrala Santa Maria del Fiore. Acesta poate fi primul obiectiv turistic pe care să-l vizitezi.

Construcția acestei imense catedrale gotice a început în anul 1296 și a fost finalizată și consacrată în 1436. În zilele noastre, domul poate găzdui până la 20.000 de persoane și impresionează prin impunătoarea sa prezență.

Este una dintre cele mai grandioase catedrale din lume, figurând alături de construcții celebre precum Saint Paul din Londra sau Bazilica Sfântul Petru din Roma.

Exteriorul său este realizat din marmură verde, roz și albă și este decorat cu diverse porți elaborat ornamentate și statui remarcabile, ce așteaptă să fie descoperite.

Înăuntrul catedralei, domul proiectat de Brunelleschi este cu adevărat o capodoperă. Cu siguranță, este o experiență obligatorie să urci cele 463 de trepte pentru a ajunge în vârful său. Priveliștea panoramica pe care o vei întâmpina acolo îți va răsplăti efortul pe deplin.

Palazzo Vecchio

Obiective turistice Firenze Palazzo Vecchio
Obiective turistice Firenze: Palazzo Vecchio

În jurul celebrei piețe din Florența, îți poți începe călătoria de explorare. Această piață reprezintă inima centrului istoric al orașului, o adevărată scenă artistică și un nucleu politic încă din perioada Evului Mediu. Piazza della Signoria ascunde numeroase comori fascinante.

Cu un stil arhitectural medieval, Palazzo Vecchio a fost construit la confluența dintre secolele al XIII-lea și al XIV-lea. În timpul Evului Mediu, acest edificiu a constituit epicentrul vieții politice. Între anii 1865 și 1871, a fost sediul Parlamentului Regatului Italiei, iar în prezent găzduiește primarul Florenței și diverse birouri municipale.

Edificiul adăpostește, de asemenea, un muzeu ce îți oferă oportunitatea să explorezi încăperile magnifice în care sunt expuse lucrări de artă semnate de Michelangelo Buonarroti, Donatello, Verrocchio și alții.

Situat în Piața della Signoria, Palazzo Vecchio își atrage privitorii prin arhitectura sa impresionantă. Turnul său înalt de 94 de metri, cunoscut sub numele de Turnul Arnolfo, oferă o panoramă spectaculoasă a orașului. Un detaliu remarcabil este ceasul mare construit în turn în anul 1667 (inițial fiind un ceas mai mic), care funcționează perfect și în zilele noastre.

Campanile di Giotto

Ce să vizitezi în Florența: Il Campanile di Giotto
Ce să vizitezi în Florența: Il Campanile di Giotto

Printre atracțiile turistice deosebite ale Florenței, se numără și Il Campanile di Giotto.

Această clopotniță ce face parte din ansamblul catedralei domină peisajul. În armonie cu codurile estetice ale catedralei, fațada sa este confecționată din marmură albă, roz și verde, și adăpostește nișe ce găzduiesc statui ale sfinților. Prin intermediul unei scări înguste compusă din 414 trepte, poți accesa vârful său situat la o înălțime de 84 de metri.

Similar cu experiența oferită de cupola catedralei, urcușul în turnul Campanile di Giotto îți dezvăluie o panoramă de 360 de grade asupra orașului și, bineînțeles, a catedralei în sine. Aceasta este o oportunitate unică de a te bucura de perspectiva extraordinară pe care o oferă acest punct înalt de observație.

Baptisteriul Sfântului Ioan Botezătorul (Battistero di San Giovanni)

Baptisteriul Sfântului Ioan Botezătorul
Cele mai frumoase locuri de vizitat în Florența: Baptisteriul Sfântului Ioan Botezătorul

Un alt punct de interes de neratat în Florența este Baptisteriul Sfântului Ioan Botezătorul.

Cu o arhitectură specifică stilului roman, acest edificiu este dedicat lui Sfântul Ioan Botezătorul și a servit ca loc de botez pentru multe persoane de-a lungul istoriei. Printre cei botezați aici se numără și figura ilustră a poetului și scriitorului Dante.

Interiorul baptisteriului este întruchipat de plafoane decorate cu mozaicuri aurii, care reprezintă scenarii din viața lui Ioan Botezătorul. Această dimensiune artistică și spirituală conferă locului o atmosferă deosebită, adâncind experiența vizitatorilor.

Muzeul Opera dell Duomo

Muzeul Opera dell Duomo

În final, pentru a încheia circuitul de vizitare în jurul Domului din Florența, merită să explorezi și acest muzeu captivant.

Acest muzeu găzduiește o colecție impresionantă de statui, sculpturi și opere care au avut odinioară destinația în catedrală, Baptisteriu și Campanile. Ceea ce face acest muzeu special este abordarea modernă și captivantă prin care aceste artefacte sunt expuse, cu o atenție deosebită acordată punerii în valoare a fiecărei piese.

Vizita acestui muzeu nu numai că îți va oferi o perspectivă profundă asupra artei și istoriei locale, dar te va încânta și prin modul în care tehnologia și prezentarea vizuală contemporană se îmbină pentru a crea o experiență remarcabilă.

Capelele Medici

Locuri frumoase de vizitat în Florența Cappelle Medicee
Locuri frumoase de vizitat în Florența Cappelle Medicee

Istoria orașului Florența este strâns impletită cu cea a celebrei familii Medici. Ca urmare a acestei conexiuni, mormintele familiei se găsesc în oraș și sunt deschise vizitării pentru turiști.

Pe lângă acest aspect notabil, se pot identifica trei capele distincte care servesc drept locuri de înmormântare pentru această familie remarcabilă. Acestea sunt Noua Sacristie, Capela Comorii și Capela Prinților. Fiecare dintre aceste capele reprezintă o încăpere încărcată de semnificație istorică și artistică, adăpostind amintirile și monumentele acestor personalități remarcabile din istoria orașului.

Palatul Bargello

Palatul Bargello Florența

Dacă ești în căutarea unei oaze de liniște departe de agitația orașului, acest loc este alegerea perfectă. Este cu adevărat un sanctuar care cu siguranță te va fermeca.

Palatul Bargello își are originea în locul unei foste închisori, dar astăzi, el împreună cu ceea ce adăpostește, este un adevărat tezaur. Aici sunt adunate sculpturi impresionante din perioada Renașterii, alcătuind un adevărat panorama artistic.

Curtea acestui palat este într-adevăr notabilă și se poate mândri cu statutul de una dintre cele mai frumoase curți din Italia. Acest loc, cu o atmosferă aparte, este garantat să îți lase o amintire de neuitat.

Palatul Medici – Riccardi

Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari creații ale lui Michelozzo di Bartolomeo, un arhitect celebru, căruia familia Medici îi purta o înaltă apreciere.

Impresionează printr-o armonie deosebită la nivelul aspectului exterior și a fost considerată drept o sursă de inspirație pentru alte palate din oraș. În interiorul său, poți descoperi o grădină încântătoare și diversitatea frescelor care împodobesc pereții.

Prin aceste caracteristici inedite, acest palat nu numai că exprimă viziunea artistică a epocii sale, ci și moștenirea culturală ce a fost atât de strâns legată de familia Medici.

Mistrețul de bronz

Este o atracție a orașului care se află la piața acoperită Mercato Nuovo. Este o statuie de bronz care datează din secolul 17.

Aruncă o monedă în gura sa și apoi freacă-i nasul. Dacă aceasta cade în apă, atunci se pare că vei avea noroc și vei mai reveni în orașul Florența.

Este o replică a statuii originale din marmură care se află la Galeriile Uffizi.

Galeria Academiei din Florența

Sculptura David de Michelangelo din Florența
Sculptura David de Michelangelo din Florența

Muzeul adăpostește una din cele mai celebre statui din lume – este vorba despre David a lui Michelangelo. Este o capodoperă de peste 5 metri din marmură albă care îl prezintă pe David înainte de a-l înfrunta pe Goliat.

Dar nu numai. Are cele mai impresionante opere care datează din secolele 13-16, capodopere ale unor artiști de renume.

În cele nouă săli ale muzeului vei putea admira o mulțime de opere de artă florentine, o colecție de icoane rusești și muzeul instrumentelor de muzică.

Santa Maria Novella

La câțiva pași de Galeria Academiei se află Santa Maria Novella. Este un cartier gigant, celebru pentru biserica sa cu același nume, care te invită să faci o pauză de cafea sau capuccino pe una din terasele cafenelelor sale.

Pe cele mai fermecătoare străduțe, poți pleca în descoperirea principalei sale curiozități – este vorba despre Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella.

Este cea mai veche farmacie din lume, o adevărată instituție de unde și Regina Angliei își face cumpărăturile.

Muzeul San Marco

Construit în Piața San Marco, Muzeul San Marco a fost pe vremuri o mănăstire dominicană. Azi este deschis publicului și are cea mai mare colecție de picturi ale lui Fra Angelico din lume, un pictor și un călugăr de renume.

În jur, la etajul superior ,în sala ospiciului și chiar în celulele sale, vei găsi o mulțime de fresce religioase de mare valoare.

Galeria Uffizi din Florența

Obiective turistice Florența Galleria degli Uffizi
Obiective turistice Florența: Galleria degli Uffizi

Alături de Cupola Domului și Galeria Academiei, completează de minune un trio de atracții must see de aici. Este unul din cele mai bogate muzee din lume.

Colecția sa de opere este cu adevărat impresionantă iar muzeul este imens. Dar în același timp, este una din cele mai importante pinacoteci din lume.

Piazza della Signoria

Locuri de vizitat în Florența Piazza della Signoria
Locuri de vizitat în Florența: Piazza della Signoria

Este o zonă centrală vitală a orașului, o destinație esențială într-o vizită. Sub domnia împăratului Hadrian, acest amplu complex termal era construit în ceea ce este astăzi piața.

În perioada Evului Mediu, această locație găzduia un complex rezidențial, transformându-se apoi în nucleul politic al orașului. În jurul faimoasei Fântâni a lui Neptun, palpita esența orașului Florența – aici se reunesc turiști și localnici pentru a se bucura de spectacolele artiștilor de stradă și pentru a asista la prestații muzicale sau spectacole de divertisment în public.

Palatul Pitti

Cele mai frumoase obiective turistice din Florența Palatul Pitti
Cele mai frumoase obiective turistice din Florența: Palatul Pitti

Este un loc ce stă drept mărturie pentru patrimoniul local. Are șase muzee și trei grădini și o mulțime de săli de expoziție. Ornate cu fresce sau cu iluzii optice, toate au o colecție uimitoare de opere.

Palatul Pitti a fost reședința familiilor Medici și Savoia. Este situat în Piazza Pitti.

În interior, acesta găzduiește un complex muzeal mare, cu muzee și galerii care conțin opere de artă de diferite tipuri. De exemplu, există Tesoro dei Granduchi, un muzeu specializat de artă aplicată.

Muzeul modei și costumului, dar și galeria Palatina în interiorul căreia se află diverse capodopere ale lui Raffaello e Tiziano. În cele din urmă, Palazzo Pitti include și Grădinile Boboli, întregul complex este printre cele mai vizitate din oraș după Uffizi.

Grădinile Boboli din Florența

Locuri de vizitat în Florența Grădinile Boboli
Locuri de vizitat în Florența: Grădinile Boboli

Grădinile Boboli sunt un loc excepțional unde poți hoinări. Este comparată foarte des cu Grădinile Versailles și oferă cea mai luxoasă și mai luxuriantă pauză, demnă de un basm cu zâne.

Altădată era rezervată plimbărilor celor din familia Medici și celor mai frumoase ceremonii. În inima centrului istoric din Florența, Grădina Boboli este un alt must see de aici. Este locul ideal unde poți face o pauză între două vizite.

Cei 4,5 de hectare ai săi sunt ornați cu minuni istorice. Printre cele mai emblematice, vei găsi Amfiteatrul lui Ramses. Dar mai sunt aici o mulțime de fântâni, de statui de marmură sau grote.

Grădinile Boboli din Firenze sunt un loc în afara timpului, sublimat de cele mai prețioase moșteniri. Este o adevărată oază de pace, care te va relaxa și te va calma. De altfel, un lucru foarte pozitiv pentru grădină – se poate vizita tot anul. Deci culorile sale se vor schimba în funcție de anotimp.

Ponte Vecchio

Atracții turistice în Florența: Ponte Vecchio
Atracții turistice în Florența: Ponte Vecchio

Este cel mai vechi cunoscut pod din Florența. Este singurul care a nu fost distrus de bombardamentele germanilor din al doilea război mondial, rămânând intact din anul 1345.

Este un pod excepțional cu un scop precis – permitea celor din dinastia Medici – să treacă de la Galeria Uffizi la Palatul Pitti sau la Palatul Vecchio în deplină siguranță.

În zilele noastre, este celebru pentru buticurile sale unde poți face shopping.

Piața San Lorenzo – Piața Centrală

Florența posedă numeroase piețe, dar cea mai celebră dintre ele este fără doar și poate, Piața San Lorenzo. Aici vei găsi mai ales produse din piele, ideale pe post de suvenir. Dar și produse de gastronomie fină care te vor delecta cu siguranță.

Piața Michelangelo îți va permite să fii la înălțime. Este deci cea care îți va oferi o panoramă excepțională. Îți va permite să descoperi Florența sub un unghi inedit.

Este deci o esplanadă care datează din secolul XIX, cunoscută pentru panorama pe care o oferă asupra orașului.

Giardino Bardini

Dacă vrei să te bucuri de cel mai frumos apus de soare la Firenze, aici trebuie să ajungi. Este o grădină tipică din perioada Renașterii, un colț minunat de verdeață care este foarte apreciat mai ales pentru cea mai frumoasă belvedere.

Instalată pe aproximativ 4 hectare, grădina se poate vizita de pe Via dei Bardi sau Costa San Giorgio și promite cea mai fermecătoare plimbare în mijlocul trandafirilor, a glicinei, irișilor sau alte plante.

O mulțime de potecuțe te vor duce la fântâni și canale, înainte de a ajunge la scara centrală pentru a ajunge în vârful său.

Bazilica Santa Croce

Locuri frumoase de vizitat în Florența Basilica di Santa Croce
Locuri frumoase de vizitat în Florența: Basilica di Santa Croce

Situată în piața cu același nume, Bazilica Santa Croce este cea mai mare bazilică franciscană din Italia.

Este o bazilică sacră unde se află mormintele mai multor florentini importanți, printre care și Michelangelo, Dante Aligheri, Niccolo Machiavelli sau Galileo Galilei.

Cartierul Oltrarno

Pe malul stâng al râului Arno se află cartierul Oltrarno. Aici te poți lăsa fermecat de cele mai frumoase ateliere ale artizanilor, de micile piețe și restaurante tipice, fără să uităm de cele mai frumoase biserici, piețe, monumente sau muzee.

Cartierul San Niccolo

Este un cartier mic, aflat între Arno și coline în sud, fiind foarte liniștit pe timp de zi și foarte animat pe timp de seară.

Este o adevărată plăcere să te plimbi pe străduțele sale pietonale și cu căsuțe puțin mai colorate față de alte locuri.

Trebuie de asemenea, să cauți cea mai bună înghețată din Florența. O mulțime de gelaterie propun aici delicioase și cremoase varietăți de înghețată. Aici poți savura, de asemenea, cele mai delicioase cafele espresso. În mod uimitor, cele mai bune se află în centrul său istoric.

Leonardo Interactive Museum

Chiar lângă Galeria Academiei se află acest uimitor muzeu privat. Fondat în 2004, vei putea încerca aici cele peste 50 de mașini uimitoare gândite sau inventate de către inventatorul genial, să participi la laboratoare dinamice și inovatoare și să admiri cele mai frumoase opere ale acestuia.

Bazilica San Miniato Al Monte

Această bazilică reprezintă o bijuterie a artei florentine, întruchipând atât o bogată moștenire istorică, cât și un punct de unde se deschide cea mai impresionantă panoramă asupra orașului toscan.

Edificată începând cu anul 1018, bazilica a fost înălțată ca o închinare adusă Sfântului Miniato, primul martir creștin din Florența, a cărui înmormântare a avut loc aici.

Cimitirul Porților Sfinte înconjoară cu demnitate bazilica și găzduiește numeroase monumente funerare deosebite, inclusiv cel al lui Carlo Collodi. Acesta este creatorul celebrei opere „Aventurile lui Pinocchio”. Vei putea admira aici și o serie de sculpturi funerare de o frumusețe remarcabilă.

Un alt punct de atracție este vizita Turnului Înclinat din Pisa, la o oră distanță de Florența.

Oricum ai privi, Florența îți va stârni admirația. Cu capelele sale mărețe, palatele sale fortificate, grădinile sale elegante, muzeele numeroase și operele sale ale Epocii Renașterii, orașul își desfășoară farmecul sub semnul unei arhitecturi fabuloase, posibilități de shopping tentante, o călătorie în timp în istorie, opulența artistică, bucuria gastronomiei și savoarea inegalabilă a celei mai bune înghețate. Toate aceste promisiuni ale Florenței sunt îndeplinite în fiecare moment al vizitei tale!


Booking.com