Obiective turistice Roma

Ce să vizitezi în Roma: cele mai frumoase obiective turistice

Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume și care ar trebui vizitat măcar odată în viață este Roma, capitala Italiei.

Ce să vizitezi în Roma într-un city break de doar câteva zile? Care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat? Obiectivele turistice sunt numeroase și este greu să faci o listă cu cele mai frumoase locuri din „Orașul etern”.

În acest articol vă prezint doar câteva obiective turistice din Roma, cele pe care ar trebui să le vizitați neapărat dacă doriți să faceți o scurtă vacanță în capitala Italiei.

Colosseum (Colosseo) sau Amfiteatrul Flavian

Colosseum, cel mai frumos loc de vizitat in Roma
Obiective turistice Roma: Colosseo

Pe oricine ai întreba ce să vizitezi în Roma mai întâi, răspunsul va fi: Colosseumul. Acest amfiteatru este emblema orașului. Cunoscut inițial ca Amfiteatrul Flavian, acesta este cel mai mare amfiteatru antic din lume și este situat în centrul orașului.

Construit între anii 72 și 80 d. Hr., Colosseumul a fost un loc nu numai pentru spectacole distractive, ci și pentru spectacole sângeroase, cum ar fi cele care implicau lupta dintre gladiatori (bănuiesc că sunt puține persoane care nu au văzut filmul Gladiatorul regizat de Ridley Scott, pe YouTube puteți să vedeți scena bătăliei de la Colosseum).

În plus, acest loc amintește și alte evenimente tragice, cum ar fi martiriul creștinilor în perioada Imperiului Roman.

Astăzi, Colosseumul este simbolul orașului Roma, o lucrare de arhitectură care a rezistat milenii și chiar dacă multe părți s-au dărâmat, iar unele au fost reconstruite, Colosseumul rămâne emblema civilizației romane, un loc pe care trebuie să-l vizitați neapărat dacă mergeți la Roma.

Cum se ajunge la Colosseum?

Colosseumul este situat în Piazza del Colosseo. Se recomandă să mergeți cu transportul public pentru că în centrul Romei traficul auto este limitat. În special, puteți lua linia de metrou B sau B1 și trebuie să coborâți la stația Colosseo: când ieșiți la suprafață vă veți afla direct în fața magnificului Amfiteatru.

Alternativ, puteți alege una dintre următoarele rute de autobuz: 60, 75, 85, 87, 271, 571, 175, 186, 810, 850 și C3.

Cât costă biletul de intrare la Colosseum?

Biletul de intrare la Colosseum, care include și intrarea la Dealul Palatin și Forumul Roman, costă, preț întreg, 18 euro, iar cetățenii europeni cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani pot beneficia de o reducere, prețul biletului de intrare este 7,50 euro.

Pentru cetățenii europeni sub 18 ani intrarea la Colosseum este gratuită. În plus, în fiecare prima Duminică a lunii, intrarea este gratuită.

Important: rețineți că, din motive de siguranță, Coloseumul poate găzdui până la 3000 de persoane simultan. Ca să evitați cozile lungi pentru cumpărarea biletelor, puteți să le cumpărați online din timp, plătind 2 euro în plus pentru rezervare, pe site-ul www.coopculture.it.

Biletul cumpărat de pe acest site este valabil 2 zile consecutiv de la prima intrare și poate fi utilizat până la sfârșitul anului solar.

Forumul Roman (Foro Romano)

Forumul Roman, o atracție turistică care trebuie vizitata in Roma neapărat
Ce să vizitezi în Roma: Foro Romano

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Roma se numără și Forumul Roman.

Făcând parte din același circuit arheologic, împreună cu Colosseumul și Dealul Palatin, Forumul Roman, merită cu siguranță să îl vizitați. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Roma.

Înființată ca o necropolă, această vale, odată mlăștinoasă, găzduiește acum unele dintre cele mai semnificative monumente din istoria Imperiului Roman: Templul lui Vespasiano, Arcul lui Septimius Severus, Templul Dioscuri, Curia Iulia (edificiul în care Senatul Roman se reunea pentru decizii administrative) și puteți admira Dealul Palatin, una dintre cele șapte coline ale Romei.

În Forumul Roman există peste șaizeci de monumente, temple, arcade și coloane. Un traseu care vă va ocupa mult timp, dar merită să-l vizitați pentru că este cu adevărat bogat în istorie.

Din Forumul Roman puteți să intrați la Colina Palatina (Colle Palatino sau doar Palatino), una dintre cele șapte coline pe care este clădită Roma, un muzeu în aer liber, cea mai străveche parte a orașului Roma.

Legendele povestesc că în această zona Romulus și Remus au fost găsiți de lupoaica care i-a alăptat într-o peșteră numită „Grotta del Lupercale” până au fost găsiți de păstorul Faustolo care i-a crescut împreună cu soția sa Acca Larentia .

Când Romulus a crescut, a ales acest loc să înceapă întemeierea Romei.

Este un loc cu adevărat plin de istorie, puteți să vedeți numeroase temple și încă se mai pot admira ruinele palatelor împăraților Augustus, Tiberius și Domitian.

Panteonul (Pantheon)

Panteonul (Pantheon) Roma
Cele mai frumoase obiective turistice din Roma: Pantheon

Pot exista unele contraste cu privire la care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Roma, dar cu siguranță turul Romei trebuie să includă și Panteonul.

Michelangelo a definit Panteonul o operă divină, care a fost construită de îngeri nu de oameni. Numele Pantheon provine din cuvintele grecești pan (tot) și theon (divin).

Această clădire a Romei antice, este situată în centrul istoric al orașului și inițial era un templu dedicat tuturor zeităților civilizației antice romane.

Clădirea este compusă de o structură circulară unită cu un portic împodobit cu coloane în stil corintic, care susțin frontonul. Cupola Panteonului este deschisă în centru (deschiderea este numită Oculus și are un diametru de 9 metri), astfel se permite iluminarea interiorului său.

Dacă vă întrebați dacă plouă în Panteon, răspunsul este da, chiar dacă există numeroase legende care afirmă contrariul.

Aproape două milenii după construcția sa, cupola Panteonului este încă astăzi una dintre cele mai mari cupole din lume și acest edificiu este vizitat anual de peste 7 milioane de turiști.

Începând cu perioada Renașterii, în Panteon, ca și în aproape toate bisericile, au fost făcute înmormântări, în special de artiști celebri. Chiar și astăzi, printre altele, există mormintele pictorilor Raffaello Sanzio și Annibale Carracci, arhitectul Baldassarre Peruzzi și muzicianul Arcangelo Corelli.

În plus, Panteonul găzduiește și mormintele primilor doi regi ai Italiei, Vittorio Emanuele al II-lea și Umberto I.

Această clădire este și primul caz al transformării unui templu păgân într-o biserică creștină. În interior este un altar foarte frumos și se celebrează Slujba în fiecare Sâmbătă și Duminică.

În centrul pieței din fața Panteonului puteți să admirați o fântână renascentistă, construită în jurul anului 1575 de arhitectul și sculptorul italian Giacomo Della Porta, apoi modificată de arhitectul Filippo Barigioni în secolul al XVIII-lea, care a adăugat un obelisc egiptean vechi de peste 3200 de ani, se pare din epoca lui Ramses al II-lea, găsit abandonat într-o zonă veche din Roma.

Cum se ajunge la Panteon?

Luați metroul (linia A) și coborâți la stația Barberini. După aproximativ 450 de metri pe jos ați ajuns în Piazza della Rotonda cunoscută și cu numele Piazza del Pantheon.

Alternativ, puteți lua un autobuz. Liniile 30, 40, 62, 64, 81, 87 și 492 vă vor duce la stația Largo di Torre Argentina, aflată la doar 400 de metri de Panteon.

Cât costa biletul de intrare la Panteon?

Intrarea la Panteon este gratuită.

Panteonul se poate vizita de Luni până Vineri între orele 9:00 – 19:30, Duminica între orele 9:00 – 18:00 și zile de sărbătoare națională între orele 9:00 – 13:00. Este închis pe 25 Decembrie, 1 Ianuarie și 1 Mai.

Fântâna Trevi (La Fontana di Trevi)

Fântâna Trevi, una dintre cele mai frumoase atracții turistice de vizitat in Roma
Top cele mai importante obiective turistice Roma: La Fontana di Trevi

Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Roma este Fântâna Trevi, cea mai mare și una dintre cele mai faimoase fântâni din Roma și din lume. Este vizitată de aproximativ 5,4 milioane de turiști pe an.

Tema întregii compoziții este marea și întregul scenariu este dominat de statuia zeului Poseidon, cunoscut și cu numele Oceanus, zeul mărilor și al apelor.

O tradiție, de origine necunoscută, este aruncarea unei monede în fântână, astfel, se spune că persoana care aruncă moneda se va întoarce în Roma. Moneda trebuie aruncată cu spatele la fântână și cu ochii închiși. Acestă tradiție este așa de cunoscută că foarte puțini turiști, chiar și străini, se sustrag. Pe an se adună peste 1,5 milioane de euro, care sunt donați unei organizații de binefacere (Caritas).

Pe lângă faptul că este una dintre cele mai frumoase fântâni din lume, Fântâna Trevi este și protagonistă în numeroase filme, scena cea mai faimoasă este cea din filmul „La Dolce Vita” regizat de celebrul Federico Fellini, scenă în care actrița Anita Ekberg intră și face baie în fântână invitându-l și pe Marcello Mastroianni să facă la fel (puteți să vedeți scena pe YouTube).

Nu vă sfătuiesc să intrați în apă și să faceți baie în Fântâna Trevi pentru că amenzile sunt și de 450 de euro.

Cum se ajunge la Fântâna Trevi?

Să nu credeți că puteți ajunge acolo direct cu autobuzul, cu taxiul, cu mașina sau cu orice mijloc de transport, deoarece Fântâna Trevi este așezată într-un labirint de străzi înguste care pot fi parcurse doar mergând pe jos.

Dacă vă aflați în metrou, vă sfătuiesc să coborâți la stația „Barberini” pe linia A. Odată ajunși la suprafață, trebuie să mergeți pe Via del Tritone, drumul care coboară spre Via del Corso. Fiți atenți la intersecțiile din dreapta: când ajungeți la intersecția cu Via della Stamperia, trebuie să mergeți pe acestă stradă și să continuați pe jos câteva minute.

Autobuzele care trec prin zonă sunt 62, 63, 71 și 85, iar stația se numește Via del Tritone. Ajunși în Via del Tritone urmați parcursul mai sus indicat.

Cât costa biletul de intrare la Fântâna Trevi?

Vizitarea este gratis și fântâna este accesibilă la orice oră.

Piața Spaniolă (Piazza di Spagna) și biserica Trinità dei Monti

Piazza di Spagna, un loc frumos din Roma care trebuie vizitat neapărat.
Locuri inedite de vizitat în Roma: Piazza di Spagna

Un alt obiectiv turistic din Roma, pe care vă sfătuiesc să-l vizitați neapărat, este Piața Spaniolă, care împreuna cu treptele care duc spre biserica Trinità dei Monti este una dintre cele mai faimoase piețe din Roma.

Își datorează numele palatului Spaniol, sediul ambasadei statului Iberic pe lângă Sfântul Scaun.

În centrul pieței se află faimoasa fântână Barcaccia, sculptată de Pietro Bernini și fiul său, Gian Lorenzo Bernini, între anii 1626 și 1629. După cum povestesc legendele, forma de barcă a fântânii a fost inspirată de prezența unei bărci vechi care transporta pe Tibru mărfuri, adusă până în centrul pieței de o inundație din 1598. Barcaccia înseamnă în limba italiană o barcă veche care mai are puțin până se scufundă.

Din Piața Spaniolă, urcând cele 136 de trepte, construite cu ocazia jubileului din 1725, se ajunge la biserica Trinità dei Monti, construită în stil gotic, una dintre puținele biserici francofone din Roma.

În această biserică puteți să admirați o serie de fresce pictate de câțiva pictori italieni faimoși, printre care Giovanni Battista Naldini și Daniele da Volterra.

Cum se ajunge la Piazza di Spagna?

Ce mai ușor mod de a ajunge la Piața Spaniolă este cu metroul, linia A și stația unde trebuie să coborâți se numește Spagna. Dacă vă găsiți pe lângă vreo stație de metrou de pe linia B, trebuie să ajungeți la stația Roma Termini și puteți să schimbați linia de metrou.

Puteți și să coborâți la stația Barberini, vizitați La Fontana di Trevi, apoi mergeți pe jos până la Piazza di Spagna. Distanța este de doar câteva sute de metri, astfel puteți să admirați și străzile din centru istoric al Romei.

Cât costă biletul de intrare la Piazza di Spagna?

Vizitarea este gratis și este accesibilă la orice oră.

Biserica Trinità dei Monti se poate vizita gratis de Marți până Duminica între orele 7:00 – 13:00 și 15:00 – 19:00. Luni închis. În timpul Slujbei nu se poate vizita biserica, dar puteți să asistați la celebrarea Slujbei.

Parcul și Galeria Borghese din Roma (Villa Borghese)

Villa Borghese Roma
Locuri de vizitat în Roma: Villa Borghese

Un alt loc de vizitat în Roma este Parcul de la Vila Borghese, socotit „inima” verde a Romei. De la Piazza di Spagna puteți să mergeți pe jos, este o distanță de aproximativ 700 de metri.

Construit în 1605 pentru cardinalul hedonist Scipione Borghese (nepotul preferat al papei Paul al V-lea), remodelat de-a lungul secolelor de către succesorii săi, achiziționat de stat la începutul secolului XX, acest mare parc public este și astăzi o autentică grădină a încântărilor.

Parcul conține în interiorul său de aproximativ 6 km de circumferință, statui neoclasice, construcții exotice, un lac artificial, numeroase fântâni, grădini frumos amenajate, o grădină zoologică, un amfiteatru și unele muzee.

Vila Borghese este împărțită în două secțiuni: colecția de sculpturi (Muzeul) de la parter, printre care puteți admira unele dintre capodoperele lui Bernini și galeria de imagini (Galeria) de la primul etaj, care include lucrări ale unor mari maeștri ai picturii precum Tiziano, Raffaello, Caravaggio, Rubens.

Cât costă biletul de intrare la Villa Borghese?

Intrarea În Parcul Villa Borghese este gratuită. Trebuie să plătiți bilet de intrare doar dacă vizitați Muzeul Galleria Borghese, care costă 20 de euro pentru adulți, 9 euro pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani.

Pentru copii intrarea este gratis.

Galeria Borghese se poate vizita de Marți până Duminica între orele 8.30 – 19.30.

Piața Sfântul Petru și Bazilica Sfântul Petru (Piazza San Pietro e Basilica di San Pietro in Vaticano)

Piața Sfântul Petru și Bazilica Sfântul Petru în Vatican
Piața Sfântul Petru și Bazilica Sfântul Petru în Vatican

Turul orașului Roma implică evident și o vizită în Vatican, astfel puteți să admirați frumoasa Piață Sfântul Petru și Bazilica Sfântul Petru.

Celebra Piață și Bazilica poartă numele Apostolului Petru, unul din primii discipoli ai lui Isus, considerat de către Biserica Catolică ca fiind primul Papă.

Piața Sfântul Petru a fost realizată între anii 1660 și 1667 de către arhitectul Gian Lorenzo Bernini și văzută de sus, piața pare că îmbrățișează mulțimea de credincioși care se reunesc aici pentru a asculta cuvintele Papei.

În centrul pieței puteți să admirați un obelisc vechi egiptean (după scrierile lui Plinius cel Bătrân obeliscul provine din orașul antic Heliopolis și are în jur de 4000 de ani), care, împreună cu crucea din vârf, atinge aproape 40 de metri în înălțime. Se spune că Papa Sixtus V în 1586 ar fi pus în crucea de pe obelisc o mică rămășiță din Adevărata Cruce (La Vera Croce), adusă la Roma de Sfânta Elena, mama împăratului Constantin, dar această legendă nu a fost niciodată demonstrată.

Actuala Bazilică Sfântul Petru a fost construită între anii 1506 și 1626, dar deja în secolul IV exista o altă bazilică mai mică construită din ordinul împăratului roman Constantin I pe locul unde se spune că Sfântul Petru ar fi fost îngropat după răstignirea sa.

Bazilica Sfântul Petru este cea mai mare dintre cele patru bazilici papale ale Romei, deseori descrisă ca fiind cea mai mare biserică din lume și centrul catolicismului. Dimensiunile sunt imense, este lungă 218 metri, are o lățime de aproximativ 71 de metri și împreună cu cupola are o înălțime de peste 133 de metri. Suprafața totală internă este de aproximativ 23.000 de metri pătrați și poate să primească simultan în interior peste 20.000 de credincioși.

De-a lungul timpului Bazilica Sfântul Petru a fost decorată cu numeroase opere de artă. Printre cele mai faimoase puteți să admirați statuia în bronz a Sfântului Petru, creată (probabil) de artistul Arnolfo di Cambio în secolul XIII și sculptura Pietà, creată între anii 1498 și 1499 de artistul Michelangelo Buonarroti.

O altă operă de artă prezentă în interiorul bazilicii este Baldachinul Sfântului Petru, care are o înălțime de peste 28 de metri și a fost creat de Gian Lorenzo Bernini în secolul XVII pentru a marca locul mormântului sfântului.

Cum se ajunge la Piazza San Pietro?

Ca să vizitați Piazza San Pietro și Basilica di San Pietro in Vaticano puteți să ajungeți cu metroul: pe linia A coborâți la stația „Ottaviano San Pietro

Odată ce ați ieșit la suprafață mergeți pe Via Ottaviano aproximativ 700 de metri și ajungeți la zidurile Vaticanului, apoi intrați în Piazza San Pietro.

Alternativ puteți să ajungeți cu autobuzele 64 și 40.

Cât costă biletul de intrare la Piazza și Basilica di San Pietro?

Intrarea în Piața și Bazilica Sfântul Petru din Vatican este gratuită. Se plătește doar dacă doriți să urcați până sus pe cupolă (de unde se poate admira o panoramă foarte frumoasă a Romei), 10 euro cu ascensorul până la prima terasă, apoi se urcă pe jos 320 de trepte și 8 euro dacă nu folosiți ascensorul, deci urcați pe jos 551 de trepte.

Bazilica se poate vizita între orele 07:00 și 18:30 iarna și între orele 07:00 și 19:00 vara.

Accesul în bazilică este permis doar persoanelor cu o îmbrăcăminte adecvată unui loc sacru, deci fără pantaloni scurți, în maieu sau tricouri foarte decoltate. Fustele și pantalonii trebuie să fie până sub genunchi, iar umerii trebuie să fie acoperiți.

Capela Sixtină și Muzeele Vaticanului (La Cappella Sistina e i Musei Vaticani)

Capela Sixtină din Vatican, poza din interior.
Capela Sixtină și Muzeele Vaticanului

Un alt obiectiv turistic de vizitat în Vatican este Capela Sixtină, principala capelă a Palatului Apostolic. Capela Sixtină, dedicată Adormirii Maici Domnului, a fost construită între anii 1475 și 1481 și își datorează numele Papei Sisto IV della Rovere (pontif de la 1471 la 1484). Capela Sixtină se ridică pe ruinele unei vechi capele, care se numea Cappella Magna.

Pe pereții capelei puteți să admirați numeroase fresce care aparțin celor mai faimoși artiști italieni din a doua jumătate a secolului al XV-lea (Sandro Botticelli, Cosimo di Lorenzo Rosselli, Perugino, Pinturicchio, Domenico Ghirlandaio, Luca Signorelli, Piero di Cosimo și mulți alți), dar ceea ce face ca această capelă să fie unică, sunt picturile sale realizate mai târziu în secolul al XVI-lea de către Michelangelo Buonarroti: plafonul cu scenele centrale din Facerea Lumii (1508 – 1512) și fresca uriașă a Judecății de Apoi (1536 – 1541), una dintre cele mai importante lucrări ale artistului și una dintre cele mai cunoscute opere de artă din lume.

Capela Sixtină face parte din Muzeele Vaticanului și în interior, pe lângă Capela Sixtină, se pot vizita mai multe muzee interioare și galerii, unde puteți să admirați un număr mare de opere de artă, începând cu opere de artă antice, renascentiste și medievale, terminând cu opere de artă modernă.

Cât costă biletul de intrare Capela Sixtină și Muzeele Vaticanului?

După cum am spus deja, Capela Sixtină face parte din Muzeele Vaticanului, astfel cu un singur bilet puteți să vizitați tot complexul.

Muzeele Vaticanului se pot vizita în fiecare zi de Luni până Sâmbătă între orele 9.00 și 18.00 (ultima intrare este la ora 16.00) și Duminica între orele 9.00 și 14.00 (ultima intrare la 12.30).

Prețul unui bilet este de 17 euro, fără rezervare online. Rezervarea online costă 4 euro și vă permite să nu stați la coadă. Pentru rezervare online click aici.

Minorii între 6 și 18 ani pot beneficia de o reducere, prețul biletului de intrare redus este 8 euro fără rezervare online. Copii sub 6 ani intră gratis.

În fiecare ultimă Duminică a lunii intrarea este gratuită pentru oricine. Aici găsiți orarul complet pentru 2022 în PDF.

Piața Navona (Piazza Navona) din Roma

Piața Navona, un obiectiv turistic de vizitat în Roma.
Ce să vizitezi în Roma: Piazza Navona

Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Roma este Piața Navona, una dintre cele mai celebre piețe din Roma, construită din voința familiei Pamphilj, o familie nobilă din Roma și totodată una dintre cel mai puternice familii romane, strâns legată de politica papală din secolele XVI și XVII.

Pe locul unde astăzi se găsește Piazza Navona, în vremurile Romei antice, era Stadionul Domițian, construit de împăratul Domițian (în latină Titus Flavius Domitianus) în anul 85 d. Hr. și restaurat de împăratul Alessandro Severo (în latină Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus) în secolul al III-lea. Stadionul avea 276 de metri lungime, 106 lățime și putea găzdui aproximativ 30.000 de spectatori.

Cu timpul, Stadionul Domițian a fost lăsat în paragină, și în a doua jumătate a secolului al XV-lea a devenit o piață în care se vindeau legume, carne și alte bunuri.

Actuala Piazza Navona a fost construită în timpul pontificatului lui Innocenzo X (nume adevărat Giovanni Battista Pamphilj), care a ordonat să se construiască Palatul Pamphilj (Palazzo Pamphilj), demolând casele pe care le deținea în acea zonă și piața să fie decorată cu opere de artă valoroase. În ziua de azi, Palatul Pamphilj este sediul ambasadei Braziliei în Roma.

În Piazza Navona puteți să admirați Fântâna celor patru fluvii (Fontana dei Quattro Fiumi) realizată de sculptorul Gian Lorenzo Bernini care reprezintă Dunărea, Gangele, Nilul și Rio della Plata, interpretată ca un simbol al triumfului Bisericii Catolice în cele patru părți ale lumi. În mijlocul fântânii se ridică un obelisc egiptean înalt de aproximativ 16 metri, dar de la pământ, împreună cu baza, fântâna și porumbelul de deasupra depășește 30 de metri în înălțime.

Pe lângă Fântâna celor patru fluvii, în Piazza Navona mai puteți să admirați alte două fântâni frumoase, Fontana del Moro, sculptată de artistul Giacomo Della Porta și Fontana del Nettuno realizată de artistul Gregorio Zappalà.

Tot în Piazza Navona puteți să admirați și Biserica Sant’Agnese in Agone realizată de arhitectul Francesco Borromini (reconstruită de mai multe ori în timp), dedicată Sfintei Agnese, o fată tânără care a fost martirizată în condiții tragice (umilită în public și arsă de vie) în anul 304 d. Hr., ”vinovată” că era creștină și că a refuzat să se căsătorească cu fiul prefectului Romei.

Cum se ajunge la Piazza Navona?

Cei care se află în vacanță într-un hotel din centrul Romei pot ajunge la Piazza Navona rapid făcând o plimbare plăcută pe jos, poate vizitând mai întâi Pantheon. De la Pantheon până la Piazza Navona sunt aproximativ 400 de metri de mers pe jos.

Dacă preferați transportul în comun, există multe linii de autobuz care se opresc lângă Piazza Navona, cum ar fi liniile 46, 62, 64, 70, 81, 87, 492, 571, 628, 916 și C3.

Cât costă biletul de intrare la Piața Navona?

Piața Navona se poate vizita gratis la orice oră.

Biserica Sant’Agnese in Agone se poate vizita gratis între orele 9.00 – 13.00 și 15.00 – 19.00 de Marți până Vineri. Sâmbăta și Duminica între orele 9.00 – 13.00 și 15.00 – 20.00. Luni închis.

Vittoriano (Altare della Patria)

Vittoriano - Altare della Patria Roma Italia
Obiective turistice Roma: Altare della Patria Piazza Venezia

Un alt obiectiv turistic din Roma care merită vizitat este Vittoriano (Il Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II), numit și Altarul Patriei (Altare della Patria), care se găsește în Piața Veneția (Piazza Venezia).

Este un complex monumental național construit între anii 1885 și 1935, cu o mare valoare simbolică și reprezentativă pentru Italia, dedicat regelui Vittorio Emanuele II di Savoia, sub comanda căruia a fost terminat procesul de unitate națională și eliberare a țării de sub dominația străină.

De la inaugurarea sa monumentul a fost scena unor momente importante de sărbătoare și acest lucru i-a accentuat și mai mult rolul de simbol al identității naționale.

Cele mai importante sărbători care au loc la Vittoriano sunt cu ocazia aniversării eliberării Italiei (25 aprilie), a Zilei Republicii Italiene (2 iunie) și a Zilei Unității Naționale și a Armatei (4 noiembrie ), în timpul căruia Președintele Republicii Italiene și persoanele care ocupă cele mai înalte funcții ale statului aduc omagiu Soldatului Necunoscut prin depunerea unei coroane de laur în memoria soldaților italieni căzuți și dispăruți în războaie.

Cum se ajunge la Victorian?

Monumentul Victorian se găsește în Piazza Venezia. Puteți să mergeți cu metroul pe Linia B până la stația Colosseo (eventual vizitați Colosseo), apoi mergeți pe jos câteva sute de metri până la Piazza Venezia parcurgând Via dei Fori Imperiali. Dacă sunteți pe linia A a metroului puteți să coborâți la stația Barberini, apoi parcurgeți pe jos aproximativ 1000 de metri.

Autobuze care au stație în Piazza Venezia: C3, 40, 53, 80, 85, 63, 70, 81, 83, 87, 160, 170, 175, 186, 271, 628, 716, 810.

Capitoliu (Campidoglio)

Capitoliu Roma, sediul primăriei din Roma Italia
Cele mai frumoase atracții turistice Roma: Campidoglio

Dacă ați vizitat monumentul Victorian vă sfătuiesc să vizitați și Capitoliul (Campidoglio), care se găsește chiar lângă, la aproximativ 150 de metri, uitându-vă la Victorian este situat în dreapta.

Capitoliu, în limba italiană Campidoglio sau Monte Capitolino (Mons Capitolinus în latină) este unul dintre cele șapte dealuri pe care a fost clădită Roma.

Legendele povestesc că această colină a fost ocupată de sabini, conduși de Titus Tatius, care începuseră un război împotriva romanilor conduși de Romulus, ca să se răzbune pentru că le fuseseră răpite fiicele, legendă cunoscută cu numele de ”Răpirea Sabinelor”.

După cum scrie Plutarh în Vieți Paralele, războiul s-a terminat datorită intervenției sabinelor răpite, care căsătorite cu romani și deja având copii, au intrat în mijlocul câmpului de bătălie între cele două armate, multe dintre ele cu copii mici în brațe, implorându-și soții și tații să nu se mai războiască.

Pe acestă colină Octavianus Augustus Caesar a ordonat să fie construit un templu dedicat zeului roman al războiului Marte și toată zona a fost înfrumusețată cu numeroase statui. De-a lungul timpului toate aceste opere de artă au fost distruse și reconstruite de mai multe ori, ultima reconstrucție a fost făcută de împăratul Domițian în anul 81 d. Hr.

Actualele palate care se înfățișează în Piața Capitoliului (Piazza del Campidoglio), inclusiv piața și scările care conduc la piață au fost construite din voința pontifului Paolo III, care a încredințat toată lucrarea artistului și arhitectului Michelangelo Buonarroti.

Astăzi, Palazzo Senatorio, unul dintre palatele din Piazza del Campidoglio, este sediul primăriei din Roma. Celelalte două palate, Palazzo Nuovo și Palazzo dei Conservatori constituie Muzeele Capitoliului (Musei Capitolini).

În Muzeele Capitoliului puteți să admirați multe opere de artă, printre care statuia în bronz a lui Marcus Aurelius călare (cea de afară din mijlocul pieței este o copie) și faimoasa pictura a Sfântului Ioan Botezătorul, de Caravaggio.

Muzeele Capitoliului se pot vizita de Marți până Duminica între orele 9.00 – 20.00. Luni închis. Biletul de intrare la Muzeele Capitoliului costă 15 euro.


Booking.com

One comment

Comments are closed.