Obiective turistice Lisabona

Ce să vizitezi în Lisabona: iată cele mai frumoase obiective turistice

Te pregătești să vizitezi Lisabona? Vrei să afli care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Lisabona și cele mai importante locuri de vizitat? Lisabona, capitala și cel mai mare oraș al Portugaliei apare cap de listă printre cele mai apreciate orașe de vizitat din Europa.

Orașul cu șapte coline a știut să cucerească inima vizitatorilor din întreaga lume grație unui melanj somptuos de tradiție și modernitate. Lisabona se bucură de o situare geografică ideală și poate fi vizitată în orice perioadă a anului.

Iată o capitală europeană autentică și plină de farmec. Lisabona îi seduce pe toți cei care vin să o viziteze, chiar și pe cei mai exigenți.

Lisabona impresionează datorită numeroaselor sale cartiere precum Alfama sau Bairro Alto, extrem de pitorești. Cele două cartiere sunt considerate plămânii verzi ai capitalei.

Puțin mai la vest se poate vizita cartierul Belem, la fel de pitoresc. Un loc istoric, locul din care plecau navigatorii în misiuni, cartierul Belem se distinge prin monumentele frumoase pe care le adăpostește.

Mănăstirea Jeronimos este fără îndoială cea mai spectaculoasă. De-a lungul fluviului Tajo, Turnul Belem și Monumentul Descoperirilor oferă un omagiu navigatorilor.

În ciuda seismului care a răvășit orașul în anul 1775, Lisabona posedă încă edificii impozante precum castelul Sf.George sau Mănăstirea do Carmo.

Într-un stil arhitectural mai modern, ascensorul Santa Justa riscă să vă dea palpitații. Însă este o experiență deosebită.

Un sejur în Lisabona nu ar fi complet fără o vizită în Piața Comerțului, pusă în valoare de clădiri cu fațade galbene.

Pasionații de artă și de cultură vor adora să se plimbe prin muzeul Azulejos sau prin Muzeul de Artă Populară.

Dacă vrei să pleci în cucerirea oceanelor, direcția Oceanarium cu bazinele sale imense în care trăiesc specii din întreaga lume.

Și, pentru cei care au mai mult timp la dispoziție, Sintra promite o călătorie în timp și o imersiune totală în istoria Portugaliei.

Ce să vizitezi în Lisabona? Iată care sunt principalele obiective turistice din Lisabona și cele mai frumoase locuri de vizitat.

Cartierele istorice din Lisabona

Alfama Lisabona
Locuri de vizitat în Lisabona: Cartierul Alfama

 

O mare parte a autenticității specifice orașului se regăsește în fiecare din cartierele istorice. Poți vorbi cu locuitorii deosebit de ospitalieri, să te bucuri din plin de gastronomia locală și să admiri monumente superbe.

Frumosul cartier Alfama, totodată cel mai vechi cartier din Lisabona este singurul care a rezistat marelui cutremur din 1755 care a distrus întreg orașul.

Situat în inima orașului, acest cartier este fără îndoială unul din cele mai tipice pentru a descoperi cultura portugheză. Străduțe înguste, balcoane înflorite, restaurante, fado și scene din viața de zi cu zi sunt în program.

Un alt cartier pe care trebuie să îl vizitezi dacă te afli în capitala portugheză este Bairro Alto. Acest cartier are două fețe: calm pe timp de zi și extrem de animat seara. În acest cartier vei găsi o mulțime de baruri, restaurante, biblioteci și librării, cluburi și o priveliște panoramică de excepție.

Lisabona are și alte cartiere istorice care merită în egală măsură să fie vizitate (Mouraria) însă dacă rămâi doar o zi sau două aici, cartierele Alfama și Bairro Alto sunt suficiente pentru a te convinge de autenticitatea acestui oraș.

Catedrala Lisabona

Catedrala Lisabona
Catedrala Lisabona sau Sé de Lisboa

 

Catedrala Lisabona este una din cele mai vechi biserici din Portugalia și a fost construită pe ruinele unei vechi moschei în a doua jumătate a secolului XII, imediat după eliberarea orașului de sub dominația maurilor.

De-a lungul anilor, această catedrală a beneficiat de mai multe stiluri arhitecturale precum roman, gotic sau baroc și numeroase personalități au fost îngropate aici.

Din păcate, în urma teribilului cutremur din anul 1775, mai multe părți originale ale catedralei au fost distruse.

La începutul secolului XX au avut loc o serie de lucrări de renovare care au permis catedralei să își regăsească o parte din frumusețea medievală.

Panteonul Național

Panteão Nacional
Ce să vizitezi în Lisabona: Panteonul Național

 

Panteonul Național este considerat unul din cele mai importante obiective turistice din Lisabona și este ultima reședință a unor personaje emblematice, de neuitat din panorama istorică, culturală și artistică portugheză precum Almeida Garett, Amalia Rodrigues și Eusebio.

Pe lângă morminte ale președinților portughezi, scriitori și alte personalități marcante vei regăsi aici în egală măsură monumente funerare ale unor altor eroi portughezi precum D. Nuno Alvares Pererira, Infante D. Henrique si Pedro Alvares Cabral.

Ascensorul Santa Justa din Lisabona

Ascensorul Santa Justa
Obiective turistice Lisabona: Ascensorul Santa Justa

 

Ascensorul Santa Justa (Elevador de Santa Justa) este ideal pentru cei care vor puțină adrenalină în timpul sejurului la Lisabona.

Ascensorul Santa Justa te va suprinde cu siguranta. A fost construit la începutul secoului XX pentru a lega cartierul Baixa de cartierul Chiado.

Cu o înălțime de 45 de metri, structura sa neogotică din fier forjat are tendința de a se mișca atunci când vântul bate cu putere, ceea ce este mai degrabă impresionant.

Covento do Carmo

Covento do Carmo este situată în centrul istoric al orașului Lisabona și este în ruină din anul 1755, în urma teribilului cutremur ce a avut loc aici.

Acest edificiu în stil gotic a cunoscut o perioadă de reconstrucție însă această reconstrucție a fost oprită după eliminarea ordinului religios în secolul XIX.

În acest monument vei găsi în egală măsură muzeul Arheologic Carmo, cu colecții extrem de variate, din preistorie în epoca contemporană.

Mânăstirea Sao Vicente de Fora

Mânăstirea Sao Vicente de Fora
Mânăstirea Sao Vicente de Fora

 

Mânăstirea Sao Vicente de Fora a fost construit între secolele XVI-XVII în perioada dinastiei Filipinilor. Este considerat unul din cele mai frumoase exemple ale stilului manierist din Portugalia, chiar dacă prezintă urme ale stilului gotic și baroc.

Turiștii vor găsi aici una din cele mai frumoase colecții de azulejos (faianță) din țară.

Această mănăstire este construită pe locul în care pre vremuri a fost construită o mănăstire cu același nume, construită la cererea regelui D.Afonso Henriques și a fost închinată Sfântului Vincent de Zaragoza, ale cărui moaște au fost transportate la Lisabona de la Algarve în secolul al XII-lea..

Actualmente, acest monument național este în egală măsură clasat drept panteon. Vei găsi aici morminte ale majorității din cardinalii Lisabonei și ale regilor, prinților și copiilor dinastiei Braganca, ultima casă regală portugheză.

Castelul Sf. George din Lisabona

Castelul Sfântul George Lisabona
Locuri de vizitat în Lisabona: Castelul Sfântul George

 

Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Lisabona Lisabona este castelul Sf. George. Acest monument impozant este situat pe un deal care oferă o priveliște panoramică asupra centrului istoric.

Fortificat, este un castel maur, destul de vechi. În ziua de azi este extrem de popular și terasele sale umbrite cunoscute sub numele de miraduoro ofera o panoramă superba asupra orașului.

Pe lângă priveliște, vizitarea castelului Sf.George îți propune să descoperi un muzeu care conservă o serie de ruine vechi, turnur, prontre care Turnul lui Ulysse, muralii precum și grădini.

Turnul Belem

Turnul Belem Lisabona
Cele mai frumoase obiective turistice din Lisabona: Turnul Belem

 

O plimbare pentru a vizita Turnul Belem este recomandată cu căldură de mulți care au vizitat deja orașul Lisabona.

Clasat în patrimoniul mondial UNESCO, acest turn fortificat în secolul 16 este impresionant și magnific totodată cu arhitectura sa manuelină.

În timpul vizitei poți contempla balcoanele magnifice și ornamentele sculptate în piatră calcaroasă, turnulețele și o statuie.

Palatul Belem din Lisabona

Palacio Nacional de Belem
Cele mai frumoase locuri de vizitat în Lisabona: Palatul Belem

 

Palacio Nacional de Belem este reședința oficială a președinților Portugaliei, din anul 1910 și până în prezent. Este un alt obiectiv turistic din Lisabona pe care nu trebuie să îl ratezi sub nicio formă.

Palatul a fost construit în anul 1559 și a fost modificat în secolul XVII de către regele Joao al V-lea. Ulterior, palatul a suferit o serie de alte modificări, după cutremurul din 1775 în special.

Cele cinci clădiri care se pot observa la intrarea principală în Palat datează din a doua jumătate a secolului. Lângă palat a fost instituit Muzeul Președinției, locul în care vizitatorii (mai putin în zilele de Luni) pot admira istoria președinților Portugaliei, începând cu Revolutia din 1910 si până în prezent.

Numeroase fotografii și picturi, cadouri primite de către președinți de-a lungul anilor, toate pot fi admirate aici în timpul unei vizite.

În fața palatului există o grădină de arbuști frumoasa și îngrijită care înconjoară statuia lui Afonso de Abuquerque, un vice rege de India, urcată pe un piedestal de 20 de metri.

Monumentul descoperirilor

Construit la Belem în anul 1960, Monumentul Descoperirilor este un monument înalt de 52 de metri care celebrează Timpul Marlor Descoperiri portugheze în secolele 15 și 16.

De altfel, din Belem pleacă majoritatea marilor exploratori precum Vasco da Gama.

Muzeul Electricității

Muzeul Electricității din Lisabona este un centru cultural și un spațiu de expoziție situat într-o veche centrală electrică.

Acesta se poate găsi pe malurile fluviului Tajo și merită cu prisosință să faci o excursie până aici.

Și, dacă ești pasionat de muzee, trebuie să vizitezi neapărat și Muzeul Nacional de Azulejo, consacrat celebrării artei ajulezos, MUDE, considerat drept una din cele mai importante colecții de modă din lume sau Muzeul Orientului care adăpostește o colecție de obiecte asiatice adunate în cusrul explorării Orientului.

Cartierele din centrul orașului Lisabona

Ce să vizitezi în Lisabona La Baixa
Ce să vizitezi în Lisabona: La Baixa

 

Explorarea diferitelor cartiere istorice cum este Alfama, Baixa, Bairro Alto, Chiado, Belem sau Parcul Națiunii (Parque das Nacoes) este un alt lucru pe care nu trebuie să îl ratezi în timpul unui sejur în Lisabona.

Fiecare din aceste cartiere adăpostesc nenumărate comori arhitecturale și nu numai, curiozități, locuri frumoase de vizitat și o mulțime de situri interesante.

Mănăstirea Jeronimos

Mănăstirea Jeronimos Lisabona
Obiective turistice Lisabona: Mănăstirea Jeronimos

 

Mănăstirea Jeronimos face parte din cele mai cunoscute monumente ale cartierului Belem, situat în partea de sud-vest a Lisabonei.

Regele Manuel 1 este cel care a fost inițiatorul construcției acestei mănăstiri la sfârșitul secolului XV, în onoarea descoperirilor făcute de către exploratorul Vasco da Gama.

Construcția mănăstirii a fost de altfel finanțată în mare parte de către bogățiile aduse din numeroasele călătorii efectuate.

Cu cele patru laturi ale sale de 55 de metri fiecare și cele două etaje, cu clopotnița, această mănăstire este pur și simplu impresionantă, la del ca și numeroasele decorațiuni.

În interiorul mănăstirii se poate admira magnifica boltă din piatră. Actualmente, mănăstirea este clasată în patrimoniul mondial UNESCO.

Piața Comerțului

Piața Comerțului, este vechea piață a alatului regal. Pietonală în întregime, localnicii și turiștii deopotrivă adoră să se plimbe pe aici.

În mijlocul pieței tronează statuia lui Jose I cel care s-a ocupat de reconstruirea orașului după teribilul seism ce a avut loc.

Piața Comerțului este celebră și pentru arcul său de triumf, supranumit arcul străzii Augusta. Construit inițial cu scopul de a decora piața după cutremur, a fost distrus câțiva ani mai târziu, în 1777. A fost nevoie de 100 de ani pentru ca un alt arc să îi ia locul.

Apropie-te și observă diferitele reprezentații ale personajelor care au marcat istoria Lisabonei. Trecând pe sub arc, vei intra în oraș pe strada Augusta, mărginită de magazine.

Oceanarium

Știai că Oceanariumul din Lisabona este cel mai mare din Europa? Este împărțit în mai multe zone distincte, fiecare din aceste zone reprezintă ecosistemul unuia din oceanele de pe planetă.

Peste 15 000 de specii evoluează în bazine imense.

Primul adăpostește specii care trăiesc în ape mai adânci precum rechini.

Zona antarctică adăpostește pinguinii Magellan și alte specii de pinguini.

În ecosistemul Oceanului Indian vei regăsi pești mai exotici precum clownfish, baracude dar și diferite specii de corali.

În spațiul dedicat Atlanticii vei putea observa meduze, sardine sau păsări marine.

Zona oceanului Pacific găzduiește printre altele vidre de mare.

Alte locuri frumoase de vizitat în Lisabona

Antiga Confeitaria de Belem

Antiga Confeitaria de Belem este o cofetărie in care poți intra după ce ai depus atâtea eforturi pentru a vizita principalele atracții din capitală.

Aici vei găsi cele mai delicioase Pasteis de Velem, o prăjitură tradițională, celebră în întreaga Portugalie.

Vei găsi peste tot în Lisabona această prăjitură însă aici este mai delicioasă deoarece este făcută după o rețetă tradițională pe care o foloseau călugării de la Mănăstirea Jeronimos.

Puțini sunt bucătarii care cunosc secretele acestei rețete și cei care o cunosc jură să o păstreze, să nu o divulge nimănui sub nicio formă.

Chiar dacă vei vedea coadă, sa nu te sperii la Antiga Confeiteria din Belem se produc numai puțin de 15.000=30.000 de pasteis, in funcție de zilele săptămânii si in funcție de cerere.

Belvedere

Cunoscut drept oașul celor șapte coline, Lisabona dispune de puncte panoramice peste tot prin oraș ceea ce le permite vizitatorilor să descopere priveliști magnifice.

Fă o plimbare prin frumoasele cartiere istorice ale orașului Lisabona și admiră monumente precum castelul Saint-Georges și Biserica Santa Engracia, cunoscută în egală măsură sub numele de Panteonul Național.

Sintra

În funcție de durata sejurului tău, vizitează și împreujurimile Lisabonei, fă o excursie în Sintra spre exemplu. Sintra este situat la o distanță de aproximativ 25 de kilometri de Lisabona.

Accesibil cu ușurință cu trenul, acest oraș istoric, clasat în patrimoniul mondial UNESCO spune povestea Portugaliei prin intermediul mai multor clădiri emblematice.

Acestea din urmă, în culori pastelate îți vor ilumina peisajul și sunt extrem de bine conservate.

Locuri de vizitat neapărat în Sintra: palatul național Pena, ruinele castelului Maurilor, Palatul Național din Sintra și Quinta da Regaleira, o casă magică, plină de mistere.


Booking.com