Ce sa vizitezi in Lisabona?

Lisabona, este capitala Portugaliei si are 544,851 locuitori conform statisticilor din anul 2021. Aici puteti vizita monumentele religioase si funerare (megalituri,dolmene si menhire), despre care se crede ca au fost construite de catre triburile pre-celtice ce au locuit acolo in timpul perioadei neolitice, acestea fiind situate in zonele periferice ale Lisabonei.

Ce vizitam in Lisabona?

Castelul São Jorge

Ce sa vizitezi in Lisabona: Castelul São Jorge
Locuri de vizitat in Lisabona: Castelul São Jorge

 

Castelul São Jorge este clasificat ca fiind monument national inca din anul 1910. Primele ziduri dateaza inca din seculul I î.Hr., fiind reconstruit de mai multe ori in perioada timpului, de diferite persoane si primind pe parcursul timpului alte denumiri. Numele din ziua de astazi deriva din devotamentul castelului fata de Sf. Gheorghe, patronul cavalerilor si al cruciadelor. Inca din anii 1940 au fost intreprinse lucrari monumentale de reconstructie, ridicand majoritatea zidurior si ridicand din nou turnurile. De aceea

„caracterul medieval” actual se datoreaza campaniilor de reconstructie nepastrandu-se in timp din Evul Mediu pana in prezent.Castelul are douasprezece porti in zidurale sale, dintre care sapte sunt orientate spre parohia Santa Cruz do Castelo. In exterior, o sectiune de zid ofera acces la un turn barbacan. Optsprezece turnuri sustin si intaresc zidurile. Prin poarta de Sud, prin Rua de Santa Cruz do Castelo, puteti accesa Praca de Armas.

Sé de Lisboa (Cathedral of Lisbon)

Ce sa vizitezi in Lisabona: Sé de Lisboa (Cathedral of Lisbon)
Locuri de vizitat in Lisabona:
Sé de Lisboa (Cathedral of Lisbon)

Catedrala Sfanta Maria mare (denumita in portugheza: Santa Maria Maior de Lisboa) este o catedrala situata in Lisabona,Portugalia. Catedrala Romano-Catolica este si cea mai veche biserica din oras, fiind sediul Patriarhiei de Lisabona. A fost construita in 1147, de atunci fiind renovata si restaurata de mai multe ori. In anul 1910 acesta este clasificat ca fiind monument national.Este o constructie foarte rezistenta, aceasta rezistand in timp, in ciuda cutremurelor puternice la care a fost expusa dea-lungul timpului, acestea fiind o adevarata amenintare pentru Lisabona.

Cum ajungi la Catedrala Sfanta Maria?

Catedrala este la 5 minute distanta de pietele din centrul orasului. Daca iesiti la o plimbare in centru, trebuie doar sa urmati liniile de tramvai de pe deal, si ajungeti in 10 minute, sau puteti lua tramvaiul 28 sau 12 cu care puteti circula gratuit folosind cardul Lisboa.

Cat costa sa vizitezi Catedrala?

Intrarea in Catedrala din Lisabona este de 4 euro pentru adulti, 2euro pentru copiii cu varsta de peste 6 ani, iar pentru copiii mai mici de 6 ani, intrarea este gratuita.

Convento do Carmo

Ce sa vizitezi in Lisabona: Convento do Carmo
Locuri de vizitat in Lisabona: Convento do Carmo

 

Manastirea Maicii Domnului din Muntele Carmel este o fosta manastire catolica situata in parohia civila Santa Maria maior. Manastrirea a fost partial  distrusa in timpul cutremului din Lisabona din 1755, iar biserica gotica distrusa. A fost fondata in 1389, reconstructia incepand undeva in 1393. In 1407 au fost realizate primele acte liturgice din acel an, iar in 1423 celulele rezidentiale au fost finalizate permitand astfel calugarilor sa locuiasca in cladire. In 1755 cutremurul de pe coasta Portugaliei, a provocat daune semnificative manastirii si a distrus complet biblioteca.In anul 1902 s-a inceput restaurarea fatadei, intre 1911 si 1912, zidurile din jurul manastirii au fost reconstruite, iar in anul 1955 a fost acordata permisiunea de a executa proiecte publice de conservare si restaurare a fatadelor, acoperisurilor cladirilor garnizoanei.

Arhitectura este in stil gotic simplu, fatada principala avand un portal cu multe arivolti si capiteluri decorate cu tente vegetale si antropomorfe. Fereastra trandafirului este partial distrusa. Interiorul bisericii are o nava cu trei abside si o absida cu o capela principala si patru laterale. Acolperisul de piatra de deasupra navei s-a prabusit dupa cutremur.

Podul 25 de Abril

kalapod.net
Locuri de vizitat in Lisabona: Podul 25 de Abril
Ce sa vizitezi in Lisabona: Podul 25 de Abril

Podul reprezinta un simbol, si un punct de atractie datorita aspectului impunator si deosebit. Constructia din otel se intinde pe o distanta de aproape 2km, si are o autostrada cu 3 benzi si o cale ferata in partea de jos. Daca sunteti in cautarea unei vederi de neuitat, sau doriti sau sunteti pasionat de fotografie , este recomandat sa treceti podul la apusul soarelui pentru o experienta de neuitat ale orasului si raului.

 Muzeul Calouste Gulbenkian

Ce sa vizitezi in Lisabona: Muzeul Calouste Gulbenkian
Locuri de vizitat in Lisabona: Muzeul Calouste Gulbenkian

Muzeul este situtat in cartierul Avenidas Novas din Lisabona. Exponatele constau in colectia unui miliardar armean, care s-a imbogatit din afacerile cu petrol. De-a lungul vietii acesta a colectionat mai multe obiecte, donand mai apoi toata colectia sa si permitand oamenilor care doresc sa o admire.

Plaza del Comercio

Ce sa vizitezi in Lisabona: Plaza del Comercio
Locuri de vizitat in Lisabona: Plaza del Comercio
Nu sti ce sa faci in Lisabona?

Poti vizita Plaza del Comercio, cea mai importanta piata din Lisabona, fiind timp de decenii Poarta Lisabona pentru comertul maritim. Aceasta a fost construita pe locul unde a fost Palatul Regal, inainte de a fi distrus de marele cutremur din 1755.

In apropierea pietei, pe malurile raului, se afla si statia fluviala Caise de Sodre, de unde puteti pleca in excursii pe Tagus. Acolo veti gasi si barci care traverseaza raul. In piata veti putea admira Arcul de Triumf din Rua Augusta, care a fost proiectat de catre arhitectul Santos de Carvalho pentru a sarbatori reconstructia orasului dupa marele cutremur. Statuile sale reprezinta printre altele, Vasco de gama si marchizul de Pombal.

Veti putea admira si statuia lui Regelui, sculptata in bronz de Machado de Castro in 1775, pe un suport inalt de peste 4 metri. La baza statuii sunt 4 statui, feminine ce simbolizeaza moderatia, justitia si intelepciunea.   Langa statuie sunt doua fantani arteziene, absolut superbe. Intr-un colt alt pietei, langa teatru se gaseste fosta gara centrala, numita gara Rossio, un monument de arhitectura unica, gara fiind considerata una dintre cele mai frumoase.

Funicularul (Tramvaiul) din Lisabona

Ce sa vizitezi in Lisabona: Plaza del Comercio
Locuri de vizitat in Lisabona: Plaza del Comercio

Funicularul va ajuta sa transformati o urcare abrupta, intr-un moment romantic, deoarece el leaga partea de jos a orasului de partea cea mai inalta. A fost construit in anul 1885 si electrificat abia in 1915. In prezent acesta inca isi pastreaza caracteristicile originale.Funicularul este de fapt un tramvai adaptat special sa mearga in panta, iar in Lisabona sunt doua astfel de tramvaie care merg simultan, unul urca iar celalalt coboara.

 

Ascensorul Santa Justa (Ascensorul Carmo)

Ce sa vizitezi in LIsabona:Ascensorul Santa Justa
Locuri de vizitat in Lisabona: Ascensorul Santa Justa

Este unul dintre cele mai interesante obiective din Lisabona. Ascensorul conecteaza pe verticala strazile Rua de Santa si Rua do Carmo din Baixa cu piata Largo do Carmo. Ascensorul este folosit preponderent de turisti, un bilet costand aproximativ 6 euro. Acesta include urcarea cu liftul, dupa care se pot urca scarile metalice, de unde puteti admira o priveliste superba asupra centrului istoric. Liftul a fost construit in anul 1902 si este construit in totalite din fonta.

 

 

Citeste si:

Ce să vizitezi în Bratislava
Ce să vizitezi în Dublin
Ce să vizitezi în Amsterdam
Locuri de vizitat in Austria

 

 

 

 

 

 

 

 

 Booking.com