What to Visit in Cluj-Napoca: Here Are the Most Beautiful Tourist Attractions

Ce să vizitezi în Cluj-Napoca: iată cele mai frumoase obiective turistice

Obiective turistice Cluj-Napoca: iată cele mai frumoase locuri de vizitat în acest superb oraș din inima Transilvaniei.

Nu contează perioada în care ai decis să vizitezi Cluj-Napoca, vei găsi de fiecare dată ceva special de văzut: obiective turistice, festivaluri, concerte, expoziții, monumente, muzee, istorie, arhitectură nouă și veche, viață de noapte, viață de student… în momentul în care ai făcut turul orașului (realizabil într-un weekend), poți merge să explorezi și împrejurimile.

O mică excursie în munții situați la o oră distanță de mers cu mașina sau rămâi în apropiere de oraș pentru a vizita atracțiile locale (naturale și arhitecturale).

Cu una din cele mai dinamice economii din țară și o populație de aproximativ 330 000 de locuitori, Cluj-Napoca este astăzi unul dintre cele mai vizitate orașe din România.

Cele șase universități publice (dar și cinci private) fac în egală măsură din Cluj-Napoca un oraș universitar deoarece posedă cel mai mare procent de populație studentă din țară. Impresionant de-a dreptul.

Iată deci care sunt obiectivele turistice din Cluj pe care nu trebuie să le ratezi dacă te hotărăști să vizitezi acest oraș frumos.

Petrece o după-amiază plăcută în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Piața Unirii Cluj Napoca
Ce să vizitezi în Cluj-Napoca: Piața Unirii

 

Ce să vizitezi în Cluj-Napoca mai întâi? Poți începe cu Piața Unirii, care este principala și cea mai frumoasă piață din Cluj.

Este locul în care se petrec cele mai interesante lucruri din oraș.

De altfel, Piața Unirii este inclusă într-o vizită ghidată ceea ce îți va permite să afli mai multe lucruri despre istoria orașului Cluj.

Cu edificiile sale în stil baroc și gotic, în stil Renascentist sau neoclasic, piața permite un acces direct la Biserica Sf.Mihai și Palatul Banffy.

În apropiere se află o statuie ecvestră ce datează din anul 1902 care îl reprezintă pe Matei Corvin, suveranul secolului 15.

În colțul de sud-est al pieței se află Hotelul Continental, construit în anul 1895 într-un stil eclectic care aliază Renașterea, clasicismul și barocul. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, hotelul servește drept cartier general militar al Transilvaniei.

Dacă traversezi piața vei putea vizita Casa Hintz, prima farmacie din Cluj (1573-1949) transformat în Muzeul Farmaciei.

Parcul Național Etnografic pentru o călătorie în timp

Parcul Național Etnografic Romulus Vuia Cluj-Napoca
Obiective turistice Cluj-Napoca: Parcul Național Etnografic Romulus Vuia

 

Tot în inima Clujului, puțin mai spre nord, se află Parcul Național Etnografic Romulus Vuia. O veritabilă oază de verdeață care se întinde pe o suprafață de 75 de hectare, adăpostește în egală măsură primul muzeu în aer liber al României, creat în anul 1929, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Chiar dacă al Doilea Război Mondial a marcat în mod considerabil acest loc, acesta din urmă a fost restaurat în mare parte, adăpostind sectoare în care se regăsesc căsuțe, o biserică din lemn, tarabe cu produse artizanale, târguri și multe altele.

Azi, acest parc reprezintă o veritabilă paranteză care te ajută să călătorești în timp pentru a descoperi altfel o parte din istoria orașului Cluj.

Reîntoarcere în epoca medievală la Palatul Banffy

Ce sa vizitezi in Cluj? Palatul Banffy
Locuri de vizitat in Cluj: Palatul Banffy

Pe vremuri, acest palat era supranumit Micul Versailles, înainte de al Doilea Război Mondial datorită grădinilor sale magnifice și arhitecturii sale superbe.

Proprietarul Palatului Banffy era un cunoscut general din armata Ungariei în timpul războiului. Acesta și-a sacrificat castelul familial, vechi de 500 de ani pentru a salva orașul Cluj.

După ce a pierdut orașul Turda, Banffy a decis sa nu deplaseze linia de front la Cluj, și, în loc de asta, s-a deplasat până la Oradea pentru ca orașul Cluj să fie salvat. Trupele germane, pretinsele aliate, i-au ars castelul pentru a-l pedepsi.

Actualmente, palatul Banffy este reconstruit în totalitate de către mai mulți voluntari din cadrul Facultății de Arhitectură din Europa. Datorită lor, se mai poate observa o mare parte din măreția palatului de altădată.

Diferite evenimente medievale sunt organizate în acest palat de-a lungul anului precum reconstituiri din epoca respectivă și lupte cu sabia.

Biblioteca universitară centrală Lucian Blaga

Înființată în anul 1872, această clădire impresionantă pune la dispoziție numai puțin de 3 milioane de opere.

Clădirea este fără îndoială una din cele mai impresionante din orașul Cluj și merită să fie vizitată de la interior.

Parcul Cetățuia

Pentru a beneficia de cea mai frumoasă priveliște asupra orașului Cluj va trebui să urci în parcul Cetățuia unde se aflau pe vremuri vechile fortificații ridicate în secolul XVIII din care azi a mai rămas doar câteva vestigii.

Dimineața devreme sau seara, la apus, poți admira cele mai frumoase monumente ale orașului și reflexii ale râului Someș.

Oprește-te în fața hotelului Panoramic pentru a face câteva poze perfecte, înainte de a intra într-o cafenea pentru a savura un pahar cu o băutură răcoritoare.

Muzeul Farmaciei

Acolo unde era deschisă în anul 1573 prima farmacie din oraș se regăsește azi Muzeul Farmaciei care îți permite să redescoperi o epocă absolut minunată în care medicina se baza în special pe remedii pe bază de plante mai puțin cunoscute, stranii chiar, pe pudre miraculoase și poțiuni magice.

Vei putea regăsi aici o colecție de peste 3000 de obiecte și rețete vechi, instrumente medicale deosebit de vechi dar și un laborator la subsol.

Explorează la întâmplare străzile orașului Cluj

Din Piața Unirii și peste tot în centrul orașului, vei întâlni fragmente din ruinele medievale și ruinele romane.

Dacă ai timp să faci o plimbare de-a lungul istoriei poți pleca în căutarea acestor vestigii.

Cele mai bine conservate astfel de ruine se regăsesc pe strada Potaissa. Vei descoperi în egală măsură biserici splendide precum Biserica Sf. Petru și Pavel.

Descoperă specialitățile locale

Cluj Napoca este sinonim și cu veritabile specialități gastronomice locale. Influențată de diversele populații maghiare, armene, saxone sau evreiești, gastronomia din partea de sud a Transilvaniei are origini cosmopolite.

De la brânză la carne, la varietăți de varză, dulciuri și evident vin, gastronomia locală este absolut delicioasă, ar fi păcat să nu experimentezi.

Vizitează Salina Turda

Actualmente, Salina Turda este un veritabil muzeu al istoriei exploatării sării. Excelenta stare a compartimentelor de exploatare minieră și echipamentul folosit pentru transportul sării, precum și grija cu care mina a fost amenajată pentru turism, au transformat acest loc într-unul de legendă.
Numărul ridicat de turiști care vin aici (aproximativ 700.000 pe an), din diferite regiuni ale țării dar și din străinătate reprezintă o confirmare a valorii sale istorice și turistice.
Modernizarea minei a făcut din Salina Turda una din cele mai frumoase locuri din Transilvania. De-a lungul explorării, nu trebuie să ratezi mina Rudolf, Mina Teresa, totul la 35 de minute distanță de Cluj.

Explorează Cheile Turzii

Unul din locurile preferate ale localnicilor pentru picnic și pentru a profita de aer curat este Cheile Turzii.

Zona este un sanctuar natural cu un peisaj uimitor: faleze abrupte, pereți verticali (apreciați în special de pasionații de escaladări), vegetație sălbatică și grote.

Drumul care duce spre Cheile Turzii este accesibil și foarte bine întreținut. Admiră frumusețile care se înalță la 80 de metri deasupra capului și micile cursuri de apă de aici.

Locul este situat la 10 kilometri distanță de Turda și există autobuze sau taxiuri care propun acest traseu.

Lacul Tarnița

La o distanță de 20 de kilometri de Cluj se află lacul Tarnița, un lac format de către un baraj.

Situat între munți, acesta a fost construit în perioada comunistă pentru a produce energie electrică și să faciliteze distribuția de apă în Cluj.

Este un loc ideal pentru pescuit dar și pentru a practica schi nautic vara, datorită peisajului pitoresc.

Toamna, când frunzele încep să capete o nuanță de arămiu și galben și se reflectă în apă, peisajul este de-a dreptul magnific.

Lacul Tarnița îți propune înainte de toate o paranteză de relaxare în mijlocul naturii, într-o veritabilă oază de verdeață.


Booking.com

One comment

Comments are closed.