Ce să vizitezi în Berlin: iată cele mai frumoase obiective turistice

Te pregătești să vizitezi Berlin? În acest articol găsești cele mai frumoase obiective turistice din Berlin și cele mai importante locuri de vizitat.

Capitala Germaniei, Berlin, este unul din cele mai în vogă orașe ale momentului și atrage un număr mare de turiști an de an, în special persoanele pasionate de cultură și noctambulii.

Destinație foarte alternativă, Berlin este un melanj de modernitate și de istorie care face din el unul din cele mai atractive orașe ale Europei.

Chiar dacă de obicei Berlinul se vizitează în special pentru zidul său și monumentele sale cheie, atracțiile culturale nu lipsesc din peisaj, începând cu numeroasele sale muzee și street art.

Berlin se remarcă în egală măsură și prin atmosfera generală avangardistă, nu seamănă cu niciun alt oraș german.

De mai multă vreme deja, Berlin s-a impus drept una din cele mai dinamice capitale din Europa.

Energia sa creativă a depășit cu mult frontierele țării deoarece atrage an de an milioane de tineri europeni în căutare de eldorado cultural.

Însă, o călătorie la Berlin este sinonimă cu descoperirea unui oraș încărcat de istorie care încă poartă stigmatele trecutului.

Stigmatele din perioada în care capitala era despărțit în două de zid.

Dacă te plimbi de-a lungul East Side Gallery vei lua cunoștință de evenimentele ce au avut loc aici. Pe strada Unter Den Linden, pe Spreeinsel sau la Tiergarten, Berlin le dezvăluie vizitatorilor un patrimoniu istoric, cultural si arhitectural unic.

Dacă intenționezi să vizitezi orașul Berlin în viitorul apropiat iată care sunt cele mai importante obiective turistice și cele mai frumoase locuri de vizitat în Berlin.

Palatul Reichstag din Berlin

Palatul Reichstag
Ce să vizitezi în Berlin, Palatul Reichstag.

 

Ce să vizitezi în Berlin mai întâi? Poți să începi cu Palatul Reichstag, care este unul dintre principalele obiective turistice din Berlin.

Construit la sfârșitul secolului XIX, când a fost creat și primul Reich (imperiul) german, adăpostea Reichstag, ansamblul parlamentar care reprezenta poporul german.

Extrem de important din punct de vedere politic la acea vreme, acum se poate vizita și să descoperi numeroase opere, un memorial în grădinile Reichstag și stigmatele partidului nazist.

Poarta Brandeburg

Obiective turistice Berlin Poarta Brandeburg
Obiective turistice Berlin: Poarta Brandeburg.

 

Un obiectiv turistic din Berlin care trebuie neapărat vizitat este Poarta Brandeburg.

Poartă emblematică și simbol al orașului, vei găsi Poarta Brandeburg la intrarea în vechiul Berlin, dominând Pariser Platz.

Știai că era parte integrantă din Zidul Berlinului? Inspirându-se din Propileele de la Acropile din Atena, poarta a fost ridicată între anii 1788-1791 de către Carl Gotthard Langhans pentru regele Prusiei, Frederic-Guillaume al II-lea.

Zidul Berlinului

Zidul Berlinului
Locuri de vizitat în Berlin, Zidul Berlinului

 

Este una din cele mai cunoscute și mai căutate atracții turistice ale Berlinului. Nu ai cum să ratezi acest monument emblematic al Berlinului. Și este de înțeles deoarece îi cunoaștem istoria (destul de recentă de altfel).

Acesta din urmă a fost în mare parte distrus din iunie până în noiembrie 1990 însă o parte a reușit să rămână în picioare.

Cea mai cunoscută parte este cea situată de-a lungul râului Spree, zonă cunoscută sub numele de East Side Gallery, pentru operele sale pictate pe Zid.

Dacă îți dorești să afli mai multe lucruri despre istoria acestui zid și despre această perioadă de divizie, poți face acest lucru nu departe de Gedenkstätte Berliner Mauer sau Zidul Memorial al Berlinului, unde a fost amenajat un parc comemorativ.

Labirintul din Memorialul Holocaustului

Numeroase memoriale sunt mai discrete și mai subtile, precum multiplele pavaje din bronz existente în fața fiecărui apartament berlinez care adăpostea un evreu deportat.

Însă, dacă viii să vizitezi Berlinul trebuie să știi că Memorialul Holocaustului nu seamănă cu niciun alt memorial văzut până acum.

Este compus din 2711 blocuri dreptunghiulare din beton care alcătuiesc un fel de cimitir labirintic, cea mai bună modalitate de a-l vizita este de a te plimba și de a te rătăci pe aici.

Topografia Terorii

Emoționant și provocator totodată, Topografia Terorii este un muzeu de istorie care ar trebui să figureze pe lista fiecărui turist care vizitează Berlinul.

Edificat pe locurile în care erau pe vremuri situate cartierele generale deținute de Gestapo și SS, distruse în mare parte de bombele aliaților în 1945 și demolate imediat după încheierea războiului, muzeul oferă ocazia de a avea o idee cu privire la terifiantul regim nazist al epocii.

Centrul de Documentare al muzeului s-a deschis în mod oficial în 2010, numeroase expoziții sunt organizate aici în mod regulat.

La exterior, turiștii pot beneficia de o vizită ghidată a Topografiei Terorii de-a lungul unor vestigii expuse ale edificiilor originale precum și ale resturilor din zidul Berlinului.

Printre vestigiile expuse aici se numără și celule folosite pentru a executa prizonierii. Pentru a vizita Topografia Terorii ai nevoie de o zi întreagă.

Potsdamer Platz

A fost construită de la zero în anul 1955. Este, fără îndoială, unul din locurile care vorbesc despre Germania modernă.

Vei descoperi aici un mall în care poți face shopping, cinematografe, o arhitectură contemporană și Domul Sony Center, un dom care își propune să reproducă cu fidelitate forma Muntelui Fuji din Japonia, este iluminat spectaculos pe timp de noapte.

Dealul Kreuzberg

Dealul Kreuzberg
Locuri de vizitat în Berlin: Dealul Kreuzberg

 

Cu o înălțime de 66 de metri, dealul Kreuzberg este cel mai important punct din Berlin.

Aici te poți bucura de o panoramă superbă asupra orașului, de natura în splendoarea sa dar și de numeroase monumente care marchează principalele evenimente istorice din oraș cum este Monumentul Național al Războiului de Eliberare, inaugurat în anul 1821.

Hackesche Hofe

Hackesche Hofe
Hackesche Hofe

 

Hackesche Hofe este un complex alcătuit din 8 curți interioare istorice care comunică între ele.

Te poți relaxa la o terasă, un restaurant sau o tavernă, poți vizita unul din cele mai vechi cimitire evreiești și să cumperi produse artizanale vândute de comercianți.

Parcul Tiergarten

Ce poți face la Berlin atunci când vrei să fugi de aglomerație și de zgomot? Alege o zi însorită și du-te să te plimbi într-unul din cele mai mari parcuri din oraș, dar și cel mai verde, Tiergarten.

Este locul ideal după o zi de vizitare a principalelor atracții din Berlin.

Explorează subteranele din Berlin

Există mai multe lucruri de văzut la Berlin decât ai crede. În timpul Războiului Rece, numerose bunkere și adăposturi au fost construite cu scopul de a proteja locuitorii de impactul radioactivelor nucleare.

Poți vizita lumea subterană cu Berliner Unterwelten e.v, o asociație care are drept scop de a-i ajuta pe turiști și nu numai să descopere patrimoniul subteran berlinez.

Iată o activitate mai specială de făcut la Berlin: vizita ghidată a bunkerului și a subsolurilor din Berlin. Ideea poate fi puțin surprinzătoare însă vă asigurăm că merită.

Asociația Berliner Unterwelten (ceea ce înseamnă lumea subetrană a Berlinului), compusă din profiluri extrem de variate are drept scop explorarea și documentarea istoriei subsolurilor berlineze precum și conservarea zonelor mai interesante din punct de vedere istoric.

Pentru a valoriza aceste locuri, martori interesanți ai istoriei, Berliner Unterwelten organizează vizite ghidate publice. Mai multe circuite sunt propuse în mai multe limbi diferite.

Unul din cele mai interesante circuite este cel denumit Metrou, bunker și Război Rece al cărei idee este aceea de a arăta urmele lăsate de Războiul Rece în subsolurile berlineze. Chiar dacă subiectul este unul serios, vizita este mai degrabă ludică.

Parcul Tempelhof

Ce poți face în afara orașului? Transformat în parc începând cu mai 2020, este vorba despre fostul aeroport al orașului Berlin.

Situat în partea de sud a Berlinului, este unul din cele mai mari parcuri din Berlin în care este posibil să practici kitesurf sau să te relaxezi la un picnic.

Mauerpark Market

Poți merge la Mauerpark Market pentru a cumpăra tot felul de haine, bibelouri, mâncare, piese de mobilier, etc.

Însă, principala atracție este duminica – Karaoke la care poți asista dar și participa în fața unui public numeros venit să își petreacă aici duminica.

Domul din Berlin

Catedrala din Berlin
Catedrala din Berlin

 

Catedrala (domul) din Berlin este principalul lăcaș de cult luteran din Germania.

Este situat în cartierul Mitte, pe Schloßplatz. Intrarea principală se deschide pe Lustgarten.

Această biserica nu este o catedrală în sensul strict al cuvântului, deoarece nu a fost niciodată sediul unui episcop. Episcopul Bisericii Evanghelice din Berlin-Brandenburg-Silezia și Lusatia Superioară are sediul în Marienkirche.

Biserica originală a fost construită pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, dar în 1894 împăratul Wilhelm al II-lea a ordonat demolarea bisericii și reconstrucția ei. Lucrările au început imediat, pe baza unui proiect al arhitectului Julius Raschdorff într-un somptuos stil neo-baroc. A fost finalizată în 1905.

Insula Muzeelor (Museumsinsel)

Locuri de vizitat în Berlin Insula Muzeelor
Locuri de vizitat în Berlin, Insula Muzeelor.

 

Insula Muzeelor este un cartier care reunește cele mai importante muzee din Berlin. Muzeele au fost „reunite” după căderea Zidului Berlinului și reprezintă centrul culturii germane.

Aceste muzee au o valoare artistică și arhitecturală atât de mare încât în ​​1999, întreaga insulă muzeală a fost declarată Patrimoniul Mondial UNESCO.

Muzeele care pot fi vizitate în acest centru cultural sunt: ​​Muzeul Altes, Muzeul Neues, Pergamonmuseum, Alte Nationalgalerie și Muzeul Bode.

Muzeul Pergamon (Pergamonmuseum)

Obiective turistice Berlin Muzeul Pergamon
Obiective turistice Berlin, Muzeul Pergamon.

 

Situat în egală măsură pe Insula Muzeelor, acesta din urmă ar merita cu prisosință să dețină propriul său paragraf: asta deoarece da, vizitarea Berlinului include în egală măsură vizitarea Muzeului Pergamon, pentru a descoperi câteva din cele mai frumoase comori din Antichitate.

Cu peste 1 milion de vizitatori pe an, este de altfel cel mai vizitat muzeu din oraș și muzeul de artă germană cel mai vizitat din lume.

Pe lângă colecția impresionantă de Antichități se poate descoperi, printre altele, în interiorul său, Muzeul de artă islamică și departamentele de artă islamică.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie reprezintă punctul de frontieră cel mai cunoscut din perioada Războiului Rece și este martor al diviziunii politice a capitalei. Marca, până la căderea zidului Berlinului, frontiera dintre Vest și Este și a rămas și în ziua de azi un loc ce nu trebuie ratat în timpul unei vizite la Berlin.

Castelul Charlottenburg (Das Schloss Charlottenburg)

Castelul Charlottenburg
Cele mai frumoase obiective turistice din Berlin: Castelul Charlottenburg

 

Tocmai ai sosit în Berlin și vrei neapărat să vizitezi castele? Nu trebuie să ratezi castelul Charlottenburg are este cel mai mare și cel mai frumos castel din Berlin.

Pe vremuri, castelul Charlottenburg era reședința de vară a lui Sophie Charlotte, soția lui Frederic al III-lea, duce de Prusia.

Numeroase sunt comorile ce pot fi admirate în interiorul palatului dar și la exterior precum Galeria de Artă, Camera de Argint, Mausoleul sau Belvedere.

Turiștii au posibilitatea de a lua cina sau să asiste la un concert în palatul Charlotenburg.

Cartierul Friederichshain

Cartierul Friederichshain este unul din cele mai celebre cartiere din fostul Berlin-Est.

Pe vremuri leagănul culturii alternative, a devenit un loc extrem de apreciat de către turiști.

Însă, în ciuda gentrificării cartierului, Friederischshain rămâne unul din cele mai creative și mai plăcute locuri din oraș.

Dacă ești pasionat de cultura urbană, nu trebuie să ratezi RAW Temple care regrupează ateliere, baruri, cluburi și galerii în aer liber.

Nu departe de aici se află East Side Gallery și magnificul pod Oberbaumbrucke. Poți admira câteva exemple frumoase de arhitectură sovietică de-a lungul Frankfurter Alee.

Grădina Zoologică din Berlin

Cea mai veche grădină zoologică din Berlin este cunoscută în întreaga lume și figurează adesea pe lista celor mai cunoscute atracții ale capitalei germane. Este ideală pentru adulți și copii deopotrivă.

Grădina Zoologică din Berlin adăpostește numai puțin de 1554 de specii de animale venite din cele patru colțuri ale lumii.

Poți face turul lumii descoperind diferitele pavilioane ale grădinii: Pagoda Chinezească, Casa Antilopelor sau Palatul Indian.

Ieșind de la Grădina Zoologică din Berlin nu ezita să descoperi Tiergarten, un parc urban imens.

Kunstquartier Bethanien

Kunstquartier Bethanien este ideal pentru cei pasionați de arta contemporană, este un centru artistic.

A fost construit între anii 1845-1847 și era un institut special creat pentru a educa asistentele medicale. Apoi a început să funcționeze ca orfelinat și spital.

În anul 1970 a fost închisă clădirea, s-a dorit chiar demolarea sa. Însă, în 2009 a fost preluată de o companie și transformată într-o galerie de artă cu studiouri pentru artiști, spații generoase pentru expoziții, spectacole de dans și de teatru precum și o școala de muzică.

Potsdam și castelul Sanssouci (Fără Griji în limba franceză) din Berlin

După ce ai vizitat orașul Berlin în lung și în lat, vă propunem o escapadă în orășelul Potsdam, situat la o distanță de 45 de minute de capitală.

În acest orășel fermecător au fost construite câteva din cele mai frumoase palate aparținând dinastiei regilor Prusiei.

Îndreaptă-ți pașii spre parcul castelului pentru a descoperi Sanssouci, un edificiu pur și simplu impresionant al cărui concepere le aduce unora aminte de castelul Versailles din Franța.

Nu rata o vizită a Noului Palat și saloanele sale în stil roccoco. Trebuie să faci neapărat o plimbare în parcurile și grădinile sale, extrem de populare în rândul turiștilor și localnicilor deopotrivă.

Piețele din Berlin

Încheiem această vizită a orașului Berlin vorbindu-vă despre numeroasele piețe pe care le adăpostește capitala germană.

Hale acoperite, piețe cu alimente, piețe festive, oportunitățile nu lipsesc pentru a face cea mai bună afacere în capitala germană sau pentru a descoperi gastronomia locală.

Dacă ești amator de street food atunci fă un tur la Markthalle Neun din Kreutzberg sau la celebrul Street Food auf Achse, organizat în fiecare duminică la Kulturbrauerei.


Booking.com