Obiective turistice Atena, iată ce să vizitezi în capitala Greciei

Ce să vizitezi în Atena: iată cele mai frumoase obiective turistice

Ai câteva zile libere și vrei să vizitezi Atena, capitala Greciei? În acest articol găsești cele mai frumoase obiective turistice din Atena și câteva informații despre cele mai interesante locuri de vizitat în acest oraș european.

Atena este un oraș tentacular, fondat între faimoasele șapte coline și înconjurat de munți maiestuoși. Locuit de peste 3000 de ani, orașul Atena este cunoscut drept leagănul civilizației occidentale și al democrației.

Compus dintr-un centru imens, cartiere urbane și o zonă vastă în care se întinde metropola, Atena este un melanj confuz între edificii istorice și moderne.

Orașul este celebru în special pentru ruinele sale antice, siturile arheologice și monumente. Oricum ar fi, Atena nu se rezumă la aceste lucruri. Este un oraș animat, în egală măsură apreciat pentru bogăția sa culturală, viața sa nocturnă dar și pentru sporturi.

Capitala Greciei este încă dominată de clădiri realizate în secolul V î.Ch, precum Acropole și Parthenon, de pe Acropole. Atena a fost centrul Greciei Antice, o civilizație impresionantă și puternică totodată.

Pentru a te ajuta să îți optimizezi călătoria și a-ți permite să nu ratezi absolut nimic în ceea ce privește locurile de interes și principalele obiective turistice din Atena, am pregătit pentru voi un mic ghid turistic.

Acropola din Atena și Parthenon

Obiective turistice Atena Acropolis Parthenon

Ce să vizitezi în Atena mai întâi? Imposibil să te afli în Atena și să nu vizitezi acest loc emblematic, Acropola din Atena.

Înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, dominând capitala, este unul din cele mai populare situri antice din lume, cel mai vizitat din întreaga Grecie și principala atracție turistică din Atena.

Stânca pe care s-a construit Acropola are numai puțin de 300 de metri și se ridică la 156 de metri deasupra nivelului mării.

Primii locuitori ai Atenei, pelasgi, sunt cei care au fortificat-o, cu scopul de a rezista diferitelor invazii de-a lungul vremii.

Acropola a fost lăcașul de cult al zeilor protectori ai orașului Atena. Chiar dacă o mare parte din construcții au fost distruse, fie în mod natural, fie de mâna omului, încă se mai simte puternica istorie care zace aici.

Pe stânca sacră se pot distinge 4 construcții și anume – Propileele, Parthenonul, Tempul Zeițe Atena Nike și Erechteionul.

Partenonul este cel mai cunoscut monument din Acropole. Construit în secolul V, î.Ch., precum și o bună parte din clădiri la inițiativa lui Pericle, templul este dedicat zeiței Atena.

Este considerat drept primul edificiu din Antichitate construit în totalitate din marmură și cântărește în jur de 20.000 de tone.

Muzeul Acropole

Ce să vizitezi în Atena Muzeul Acropole
Ce să vizitezi în Atena: Muzeul Acropole

 

Muzeul Acropole este un alt obiectiv turistic din Atena care nu trebuie ratat sub nicio formă. Dacă se poate, te sfătuim să îl vizitezi înainte de Acropole, pentru a pune cât mai bine în perspectivă contextul și istoria locului.

Muzeul regrupează toate vestigiile descoperite pe situl Acropole, numai puțin de 4000 de piese. Este extrem de bine conceput. De-a lungul vizitei, vei avea o priveliște magnifică asupra Acropole. Nu ezita să bei un pahar cu vin pe terasa cafenelei situate la ultimul etaj pentru a profita din plin de panoramă.

Agora Antica

Agora Antica Atena Grecia

Unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Atena este Agora. În trecut era considerată de mulți centrul vieții politice și sociale din Atena.

Este un imens spațiu deschis înconjurat de numeroase clădiri. Agora era folosită pentru activitățile comerciale, politice, religioase și militare.

Reuniunile pe Agora aveau loc de patru ori pe lună. In general, erau organizate pentru a prezenta noile legi, să se prezinte noii ambasadori și pentru a rezolva unele probleme cu scopul de a proteja Statul.

Agora înseamnă literalmente loc de adunare și Agora din Atena era inima vieții urbane în Antichitate.

Agora Romană reprezintă centrul social și politic al orașului Atena, situată la nord de Acropole. A fost fondată de către Iulius Cezar și Augustus în secolul I. î.Ch. este un loc frecventat pe vremuri de către atenienii înstăriți în special.

Aceștia din urmă veneau să asculte predicile Sf. Pavel dar și cuvântările lui Socrate. Agora Romana reprezintă inima orașului, extinzându-se în perioada în care romanii au pus stăpânire pe oraș.

Templul lui Zeus din Olympia

Templul lui Zeus din Olympia, cunoscut în egală măsură sub numele de Olympieion este un templu colosal situat în centrul orașului Atena, dedicat lui Zeus, zeul Olympului.

Construcția templului a debutat în secolul 6 î.Ch. sub domnia tiranilor atenieni și construcția templului a fost încheiată înainte de domnia împăratului roman Hadrian în secolul II era noastră. Construcția templului a durat aproape 700 de ani.

Sub împăratul Hadrian, în anul 132 î.Ch, templul a fost în cele din urmă gata. In epoca romană era cunoscut drept cel mai mare templu din Grecia. Însă, din păcate, gloria templului a fost de scurtă durată deoarece a fost extrem de afectat de invazia barbarilor în secolul 3 al erei noastre. Doar 15 din cele 104 coloane ale templului au rămas intacte de-a lungul timpului.

Muzeul arheologic național

Muzeul arheologic național este cel mai mare muzeu din Grecia și unul din cele mai mari muzee din lume.

Chiar dacă obiectivul inițial al construcției sale era acela de a furniza un spațiu de expoziție pentru toate descoperirile care rezultă din săpăturile din secolul XIX din jurul orașului Atena, încetul cu încetul devine muzeul arheologic al orașului.

Adăpostește numai puțin de 20 000 de exponate. Muzeul prezintă o colecție absolut fascinantă de aur micenian, compoziții expresive și cea mai frumoasă operă aparținând unor artiști vechi, inclusiv masca lui Agamemnon.

Obiecte istorice sunt prezente în cele 30 de săli ale muzeului. Este un must see pentru orice turist pasionat de istorie.

Cartierul Plaka

Plaka este unul din cele mai atrăgătoare cartiere din Atena. Este situată pe pantele Acropolei, la înălțime. Atrage un număr mare de turiști an de an cu clădirile sale neoclasice și casele sale cu acoperișuri în culoarea roșie dar și datorită străduțelor întortocheate, balcoanelor cu mușcate și iasomiei, omniprezente.

Uneori, în timpul unei plimbări romantice și însorite, vei avea impresia că însăși zeița Atena se uită în jos și îți zâmbește.

Cartierul găzduiește un număr mare de magazine. În special magazine cu suveniruri și obiecte artizanale realizate de artizanii locali, magazine cu blănuri și bijuterii. Principalele străzi comerciante sunt Adrianou, Pandrosou și Hephaestou.

Muzeul Bizantin

Un alt obiectiv turistic care ar trebui vizitat dacă vizitezi Atena este Muzeul Bizantin, care adăpostește peste 25.000 de artefacte din perioada bizantină a Greciei.

Muzeul Bizantin din Atena cuprinde artefacte religioase din perioada bizantină dar și din perioada de început a creștinismului, din perioada medievală și din perioadele bizantine.

Colecțiile muzeului adăpostesc icoane, bijuterii, sculpturi și picturi dar și fragmente din bazilici creștine și din biserici Bizantine.

De asemenea, muzeul deține o reproducere a fântânii de la Mânăstirea din Dafni. Este deschis de Marți până Duminică între 8:00 si 19:00 și Luni este închis.

Biserica Sfinților Apostoli

Situată în interiorul sitului arheologic al Agorei antice, Biserica Sfinților Apostoli si Templul Hefaistos au fost singurele clădiri lăsate intacte atunci când aceasta zonă a fost demolată pentru excavări arheologice.

A fost construită în secolul 10 în stilul tipic al arhitecturii bizantine, Biserica Sfinților Apostoli se află situată pe un izvor sfânt și este cea mai semnificativă biserică din perioada bizantină a Greciei.

Biblioteca lui Hadrian

Biblioteca împăratului Hadrian este unul din cele mai importante monumente arhitecturale din Grecia. Construit în anul 132 d.Ch., a devenit imediat bibliotecă, o sală de lectură precum și centru cultural.

Clădirea imensă, care număra pe vremuri numai puțin de 100 de coloane de piatră este extrem de populară în rândul călătorilor care sunt în căutare de poze magnifice.

Arcul lui Hadrian

Arcul lui Hadrian a fost construit în secolul II î.Ch. în onoarea împăratului Hadrian. Este situat extrem de aproape de Piața Syntagma, la câțiva pași doar.

Pe latura vestică a Arcului lui Hadrian stă scris următorul lucru: ”Aceasta este Atena, orașul antic al lui Tezeu”. Pe latura estică stă scris: ”Acesta este orașul lui Hadrian, nu al lui Tezeu”.

Aceste inscripții ar putea însemna faptul că Arcul s-a construit pe linia care delimita vechiul oraș Atena la vest și Atena lui Hadrian în partea de est.

Muzeul Războiului din Atena

Muzeul Războiului este atât de popular încât creatorii săi au fost nevoiți să deschidă mai multe sucursale pe întreg teritoriul Greciei. Este considerat un centru turistic axat pe istoria militară.

La parter sunt expuse obiecte vechi: arme, săbii, arme ușoare, uniforme și armuri. La al doilea și al treilea etaj se pot vedea documente și scrisori militare din trecut.

Templul Erechtheion

Templul Erechtheion, situat pe Acropole, reprezintă o altă atracție istorică oferită de Atena. Templul a fost construit între anii 420-460 î.Ch.

Constructorii acestui templu au fost Philokles și Archilochos, sub direcția cărora a fost încheiată construcția templului, prin anul 406.

La origine, Erechtheion a fost palatul regelui mitic Erechtheus. Templul combina forme arhitecturale complexe, ale unor vechi figuri de zei și de eroi. A fost construit în întregime din marmura adusă de pe muntele Pentelikon.

Piața Syntagma

Piața Syntagma este piața centrală a orașului Atena, amplasată în fața Vechiului Palat Regal din secolul 19, care este actuala clădire a Parlamentului.

Aici au avut loc numeroase evenimente istorice. Aici se organizează și proteste.

La Palatul Parlamentului schimbul de gardă este efectua din oră în oră și este un ritual așteptat cu nerăbdare de turiști.

Dealul Lycabettus

Dealul Lycabettus este perfect pentru serile romantice în doi, magnificele apusuri de soare și pentru superba panorama asupra orașului Atena.

Dealul Lycabettus reprezintă o aventură incredibilă pentru oricine. Punct culminant din Atena, permite vizitatorilor să vadă bazinele din Atica și Marea Egee. O cafea îți va fi servită la cel mai înalt nivel și vei avea posibilitatea de a servi o cină la înălțime.

Grădina Națională din Atena

Grădina Națională este situată în centrul capitalei grecești. Este situată direct în spatele clădirii Parlamentului grecesc și continuă spre sud unde se află stadionul olimpic Panathenaiko.

Grădina cuprinde în egală măsură ruini antice, coloane corintiene, mozaice și numeroase alte atracții. National Garden, o oază de verdeață în centrul orașului, trebuie neapărat vizitată.

Stadionul Olimpic din Atena

Atena a găzduit primele Jocuri Olimpice moderne în anul 1896. În cinstea acestui eveniment special a fost construit un stadion de-a dreptul superb din marmură.

Însă, acesta nu a fost gata tocmai pentru prima ediție a Jocurilor Olimpice Moderne dar competițiile au fost organizate pe acest loc. este un loc în care ai ocazia de a simți întreaga istorie a Jocurilor Olimpice, a dramatismului sporturilor de top.

Technopolis

Technopolis (sau Gazi cum este cunoscut în rândul localnicilor) este un muzeu industrial, transformat într-un lăcaș al culturii.

Este construit într-o fostă uzină de gaz care a fost înființată în anul 1857 și care și-a încetat activitatea în anul 1984. Însă, în ciuda încetării activității, arhitectura sa nu a fost abandonată.

Clădirile numeroase, care sunt împrăștiate pe o suprafață de numai puțin de 30.000 mp au fost transformate, de-a lungul timpului, în săli de concerte, săli de expoziție sau în localuri.

Muzeul Benaki

Muzeul Benaki adăpostește colecții vaste de artă, colecții ce datează din Preistorie, perioada bizantină sau Antichitate…până în epoca modernă.

Muzeul este compus din mai multe clădiri, situate în diferite părți ale orașului Atena. Într-o clădire se află un muzeu de artă islamică, într-o clădire arhive și în alta unul din magazinele muzeului. Muzeul Benaki este un loc care merită să fie vizitat.

Templul lui Hephaestus

Templul lui Hephaestus este un templu grecesc ce a fost construit pe colina Agoraoios in anul 449 i.Ch.

Acest templu a fost finanțat de către politicianul Pericles și a reprezentat primul templu construit din marmură.

Cu toate acestea, nu se știe clar în cinstea cui a fost ridicat acest templu. Există variante care susțin că a fost ridicat în onoarea lui Tezeu, alții susțin că de fapt a fost ridicat în cinstea lui Hefaistos.

Stadionul Panateniac

A fost ridicat între anii 330-321i.Ch, cu scopul de a găzdui Jocurile Panateniace. Aceste jocuri erau organizate odată la patru ani și făceau parte dintr-un festival imens, festival dedicat zeiței Atena.

Stadionul avea o capacitate imensă pentru acele vremuri, de aproximativ 50.000 de spectatori.

În anul 1896 a fost renovat pentru a găzdui prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne. În plus, în 2004, atunci când Atena a fost gazda Jocurilor Olimpice, stadionul a fost cosmetizat din nou pentru a găzdui un concurs cu tir cu arcul.

Atena este un oraș magnific, un oraș cu o legendă pentru fiecare loc în parte, cu numeroase obiective turistice de descoperit, cu o rivieră de aproximativ 17 kilometri, taverne pentru toate gusturile și exigențele, muzee pentru pasionații de istorie și nu numai și un climat blând, astfel, Atena se poate vizita în orice anotimp al anului.


Booking.com