11 Locuri de vizitat in Romania

Deoarece consider că în România,orientarea nu este în totalitate către turiști, avem Locuri de vizitat și peisaje de nedescris. Am să fac o lista cu cele mai frumoase locuri, care trebuie vizitate măcar odată în viață.
Sunt perfect de acord, că uneori este mai ieftin să vizitezi un oraș din strainate. Sunt de acord și că nivelul turismului este la pământ și orientarea este către profit, nu către turiști. Dar încă consider, că doar vizitând România putem duce turismul la un alt nivel.

Piața Mare și Palatul Brukenthal

Piața Mare Sibiu
Ce să vizitezi în Sibiu: Piața Mare

Este un loc unde sunt adunate laolaltă arta, medicina, istoria și vânătoarea.

De asemenea, este un monument baroc unic în România, reședința guvernatorului cu același nume. Are peste 1000 de picturi în colecția sa principală deci este un loc must see pentru amatorii de artă. Dar are și alte expoziții consacrate vânătoarei, istoriei naturale și farmaciilor.

Piața Mare a devenit centrul orașului din secolul 16 și are un stil mai degrabă baroc. Pe lângă Palatul Brukenthal mai adăpostește Biserica Catolică. Turnul Sfatului este cel care leagă Piața Mare de Piața Mică și dă într-un fel unitate acestui loc.

Citeste mai mult despre: Ce să vizitezi în Sibiu: iată cele mai frumoase obiective turistice

Parcul Național Etnografic

Parcul Național Etnografic Romulus Vuia Cluj-Napoca
Cluj-Napoca: Parcul Național Etnografic Romulus Vuia

 

Undeva in inima Clujului se  află Parcul Național Etnografic Romulus Vuia. O veritabilă oază de verdeață care se întinde pe o suprafață de 75 de hectare, adăpostește în egală măsură primul muzeu în aer liber al României, creat în anul 1929, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Chiar dacă al Doilea Război Mondial a marcat în mod considerabil acest loc, acesta din urmă a fost restaurat în mare parte, adăpostind sectoare în care se regăsesc căsuțe, o biserică din lemn, tarabe cu produse artizanale, târguri și multe altele.

Azi, acest parc reprezintă o veritabilă paranteză care te ajută să călătorești în timp pentru a descoperi altfel o parte din istoria orașului Cluj.

Obiective turistice Cluj-Napoca: iată cele mai frumoase locuri de vizitat în acest superb oraș din inima Transilvaniei.

Biserica Neagră

Biserica Neagră Brașov
Ce să vizitezi în Brașov: Biserica Neagră
Citeste si: Ce să vizitezi în Brașov: iată cele mai frumoase obiective turistice

Este catedrala gotică de aici și una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Brașov.

Este, în același timp, simbolul cetății medievale din Brașov, și conform unor specialiști, cel mai impozant edificiu religios cuprins în spațiul aflat între Viena și Istanbul.

Catedrala adăpostește una dintre cele mai mari orgi din Europa. Concerte de muzică clasică și preclasică răsună în fiecare săptămână în această biserică veche de peste 500 de ani.

O sonoritate specială, face ca orga sa să fie extrem de celebră, care are un număr impresionant de tuburi, în jur de 4000.

Un alt atu – celebra sa colecție de covoare vechi care datează din secolele XVII- XVIII.

Altădată, era cunoscută sub numele de Biserica Sfânta Maria. Dar numele său de acum provine de la un incendiu din anul 1689 din cauza căruia pereții săi au devenit negri.

Are șase portaluri, șase clopote, o lungime de 89 de metri și o înălțime de 65 de metri deci este cu adevărat un monument extrem de impozant. Are o mulțime de minunății arhitecturale, precum elemente din fier forjat, detalii din bronz, vitralii..

Un alt edificiu religios care merită să fie descoperit este Biserica Fortificată din Prejmer. A suferit atacuri ale turcilor și mongolilor și din acest motiv, constructorii săi au trebuit să o fortifice. Fortăreața sa este un edificiu de o mare frumusețe, în centrul său ridicându-se biserica, cu un stil gotic destul de sumbru.

Casa Sfatului din Brașov

Casa Sfatului din Brașov
Casa Sfatului din Brașov

Este o clădire emblematică din Brașov, care are o atestare documentară încă din anul 1420. Inițial era doar un turn de supraveghere, azi adăpostește Muzeul Județean de istorie din Brașov.

Citeste si: Ce să vizitezi în Brașov: iată cele mai frumoase obiective turistice

Palatul Culturii

Ce sa vizitezi in Iasi: Palatul Culturii
Locuri de vizitat in Iasi: Palatul Culturii

Este un edificiu, un simbol al orașului, care adăpostește patru muzee. Este vorba despre Muzeul Istoriei Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie al Moldovei, dar și Muzeul de Știință și de Tehnică.

Clădirea a fost construită între anii 1906 și 1925 și se află pe Ruinele Palatului Domnesc. Este opera arhitectului Ion Berindei, care a fost format la școala pariziană.

Palatul a fost redeschis după câțiva ani de restaurare și este pur și simplu superb.

Ce să vizitezi în Iași: iată cele mai frumoase obiective turistice

Conacul Carp din Țibănești

Locuri de vizitat in Iasi:Conacul Carp din Țibănești
Ce sa vizitezi in Iasi:Conacul Carp din Țibănești
A fost ridicat în anul 1820 de către bunicul lui Petre Carp și anume Boierul Ion. Petre carp a fost în anul 1862 contribuie la temelia societății junimea. Petre Carp a participat la îndepărtarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Conacul a fost construit în anul 1820, iar astăzi se află pe lista monumentelor istorice din Iași. Inițial a fost construită pe un singur etaj, reprezentând parterul și primul etaj. În 1830 tatăl Petrache Carp a dorit să aducă puțînă culoare în peisaj, amenajând în jurul conacului un parc. În anul 1905 Petre Carp, retras din viață politică, a început reclădirea conacului astfel ridicând încă un nivel și construind o terasă. Între anii 1914-1918 în timpul primului Război Mondial conacul a fost folosit pe post de spital, pentru bolnavii cu febra tifoidă. Puteți vizită și capela familiei Carp situată în parcul care împrejmuiește conacul, construită in stil neogotic. Din anul 1949, conacul a fost folosit că CAP sau Palat al copiilor.

Casa lui Mihail Sadoveanu

Locuri de vizitat in Iasi: Casa lui Mihail Sadoveanu
Ce sa vizitezi in iasi: Casa lui Mihail Sadoveanu

Celebrul prozator român a locuit aici într-o casă care datează din secolul XIX și care este de un alb imaculat, între anii 1918 și 1936.

Cetatea de scaun a Sucevei

Ce sa vizitezi in Suceava: Cetatea de scaun a Sucevei
Locuri minunate de vizitat in Suceava: Cetatea de scaun a Sucevei

Cetatea de scaun a Sucevei este o cetate medievala, aflata la maginea de este a orasului Suceava. Este situata pe un platou aflat la o inaltime de 70m fata de lunca Sucevei.  Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat, a fost fortificata in secolul al XV-lea de Stefan cel Mare si distrusa in secolul al XVII-lea de Dumitrascu Cantacuzino. Cetatea in prezent se afla in ruine.

Infrastructură Cetății de scaun a Sucevei

Cetatea este formată din mai multe componente. Între cetate și restul platoului, se află un șanț de apărare, pe latura de sud existând o construcție asemănătoare care s-a dărâmat. În cetate se pătrundea printr-un pod de acces care era format dintr-o parte fixă și una mobilă. Partea mobilă se putea ridică în cazul în care cetatea era atacată, dar odată trecuți atacatorii cădeau în capcanele amplasate. Pe latura de este clădirea avea trei etaje, unde se aflau apartamentele domnești, un depozit de alimente și unul de paraclis.

Pe latura de vest:

Se află la subsol o pivinta întinsă, sub formă de hala care era împărțită la rândul ei în două nave prin stâlpi masivi,dreptunghiulari,legați pe de o parte și pe altă între ei prin arcuri semicirculare formate din bolțari.

Pe latura de sud:
Se aflau baia domnească și o închisoare în turnul de pe mijlocul laturii sudice a fortului musatin.
Pe latura de nord:

Nu existau încăperi, aici aflându-se doar zidul de incinta și zidul fortului.

Citeste si: Ce sa vizitezi in Suceava?

Masatirea Voronet

Ce sa vizitam in Romania: Masatirea Voronet
locuri deosebite de vizitat in Suceava Masatirea Voronet

 

Veți putea vizită Masatirea Voroneț care este situată la doar 4km de centrul orașului Gură Humorului, fiind o atracție turistică specială datorită picturilor colorate și pline de viață aflate pe exteriorul mănăstirii. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni. Această prezintă o turla cu boltă moldovenească, și face parte din puținele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei, care-și păstrează în mara măsură aspectul și formă inițială. Pictură interioară a bisericii păstrându-se încă din anul 1496, și are un caracter de monumentalitate. Veți regăsi printre picturi: Cinea cea de Taină, Împărtășirea Apostolilor, Spălarea Picioarelor, Ciclul patimilor. Pictură exterioară prezita figuri biblice care sunt însuflețite datorită culorilor însuflețite. Pe fațada mănăstirii veți găsi impresionantă scenă a „Judecății de Apoi”.Pe nord vom regăsi un grup de credincioși călăuziți de „Sfântul Apostol Pavel” iar spre sud grupurile de necredincioși care primesc dojană lui Moise. În zona de nord Raiul iar în zona de sud Iadul.

Citeste si: Obiective turistice maramures

Cimitirul Vesel din Sapanta

 

La doar 19km de Sighetul Marmației, se află satul săpânța, un sătuc liniștit cu doar 3727 de locuitori. Săpânța este celebră prin cimitirul din localitate – cimitirul vesel din Săpânța.

Acesta a ajuns recunoscut după originalitatea cu care a fost aranjat, datorită culorilor vii ale crucilor, culori pe care nu le găsești în cimitire. Dar și pentru desenele de pe cruci, sau versurile care reflectă viață răposatului, și din care reies atât calitățile cât și defectele acestuia. Creatorul cimitirului este Stan Ioan Patras, acesta fiind înmormântat în propria creație.

Citeste si: Obiective turistice maramures

Manastirea Sapanta-Peri

Maramures locuri de vizitat: Manastirea Sapanta-Peri
Locuri de vizitat Maramures: Manastirea Sapanta-Peri

Mănăstirea Săpânța-Peri este o importantă mănăstire din Maramureș, situată în mica localitate Peri. Mănăstirea a luat ființă din vechi timpuri, luând sub îngrijirea să hramul grupului familial Drăgoșeștilor „Sfântul Arhanghel Mihail”. Maicile și călugării începând cu jumătatea secolului al XIV-lea au dezvoltat mănăstirea, acesta primind terenuri și construcții prin faptele bune ale cei care au investit în ea. Astăzi, Mănăstirea Săpânța-Peri rămâne un simbol al credinciosiei și spiritualității creștine din zona ancestrală Maramureș.

Mănăstirea Săpânța-Peri  este cunoscută pentru importantă să spirituală dar și culturală de-a lungul veacurilor. Aici a funcționat o tipografie de carte de slujba și învățătură creștină.

Fiind reședința pentru zeci de episcopi ortodocși. Unul dintre aceștia este Iosif Stoica, intaineistatator din 1690-1711, care a fost canonizat ulterior că Sfântul Ierarh Iosf Mărturisitorul din Maramureș.

Din păcate, Mănăstirea Peri a fost distrus anul 1703 în timpul războiului antihabsburgic condus de Francisc Rakoczi al II-lea.

Citeste si: Obiective turistice maramures